Apple renova els sistemes operatius per a ordinadors, iPhone i iPad

Els aparells interactuaran millor entre si i es renoven el navegador Safari, la cerca interna i les aplicacions de missatgeria

El vicepresident d'enginyeria de programari d'Apple, Craig Federighi, a la presentació / EFE
Enric Borràs
02/06/2014
5 min
10
Regala aquest article

BarcelonaEl vicepresident d'enginyeria de programari, Craig Federighi i el director general d'Apple, Tim Cook, han presentat aquesta dilluns a la tarda a l'Apple Worldwide Developers Conference (WWDC14) les noves versions de sistemes operatius per a ordinadors i per a tauletes i telèfons mòbils de la companyia. No han mostrat aparells nous sinó canvis i millores de programari per als que ja són al mercat.

Apple ha avançat en la compatibilitat i la interacció entre tauletes, telèfons i ordinadors perquè els usuaris notin tan poc com sigui possible la diferència entre fer servir un aparell o un altre; però també entre les aplicacions dels aparells, que ara poden interactuar entre si. La versió beta -de proves- dels nous sistemes operatius per a mòbils i ordinadors es pot descarregar des d'avui.

D'entre les novetats també destaca la renovació de l'aplicació de missatgeria, que pren moltes de les millora capacitats del WhatsApp -com fer grups de missatges i enviar arxius de so i vídeo-; la renovació del navegador Safari, més simple que mai; la millora del motor de cerca intern, l'Spotlight; i canvis que, d'entrada, sobretot notaran els programadors d'aplicacions però que aviat poden tenir molt de ressò als aparells.

IOS 8

El nou sistema operatiu per a iPhone i iPad, l'iOS 8, permet respondre missatges directament des de les notificacions i interactuar-hi directament, sense haver d'accedir a l'aplicació en qüestió. El nou sistema també incorpora gests, sobretot per al Mail, que permeten fer d'una manera més fàcil i fluida moltes de les funcions del programa de gestió de correu electrònic. L'iOS 8 es pot descarregar des d'avui en versió de proves i la versió oficial estarà disponible a l'App Store a partir de la tardor. No és compatible per als telèfons iPhone 4 i anteriors però sí a partir de l'iPhone 4S.

Apple també canvia el teclat tàctil amb QuickType, que inclou el llenguatge predictiu per escriure més ràpidament. A mesura que s'escriu el teclat proposa paraules que es poden activar amb un sol clic, encara que, tenint en compte les banderes d'idiomes que s'han vist a la pantalla de la conferència, no sembla que hagi de funcionar amb el català.

Comunicació entre aparells

A través de Continuity Apple promet que els vostres aparells estaran més connectats que mai entre si. AirDrop permet intercanviar arxius de l'iPad a l'ordinador i a l'inrevés, però no només això, sinó que amb Handoff també es podrà començar a escriure un correu electrònic des d'una màquina i acabar-lo a l'altra, del telèfon a l'ordinador o a l'iPad o a l'inrevés. El procés d'integració entre aparells arriba a l'extrem que Craig Federighi ha mostrat com es podran respondre i fer telefonades des del Mac, quan estigui interconnectat amb l'iPhone.

Missatges

L'aplicació de missatgeria dels iPad i els iPhone també canvia: incorpora opcions del WhatsApp, com els grups. També permet emmudir contactes i grups perquè no molestin, compartir la ubicació on siguem, enviar missatges de veu o de vídeo amb un sol gest, etc. El sistema operatiu per a aparells mòbils també inclou millores pensades especialment per a les empreses i l'ensenyament.

Fotografia

L'iOS 8 també millora l'aplicació de fotografies, fa més senzill trobar-les, a partir del lloc on es van fer, per exemple. També inclou una opció per editar les fotografies amb força precisió i d'una manera més visual i senzilla -fins ara s'havia de fer amb aplicacions d'altres empreses-.

També s'ha anunciat un canvi a l'aplicació de fotografies per a ordinadors, tot i que no s'haurà enllestit fins l'any vinent. Tindrà una manera d'ordenar les imatges més semblant a la de l'iOS, i com en el cas dels mòbils i les tauletes, una manera més senzilla i visual d'editar les imatges.

OS X Yosemite

El nou sistema OS X Yosemite per a ordinadors Mac inclou finestres i un 'dock' -barra d'eines- semitransparents També canvia la tipografia, amb la intenció de fer-la més fàcil de llegir i es fa més personalitzable, amb una versió fosca. La versió de proves del nou sistema operatiu es pot descarregar des d'avui i l'oficial s'haurà enllestit a la tardor. És gratuïta per als usuaris de Mac.

Navegador

Amb Yosemite, s'ha renovat d'una manera substancial el navegador d'internet Safari, més ràpid i simplificat fins a la mínima expressió. Craig manté que ja no cal fer servir la barra de favorits perquè és molt més fàcil trobar tot allò que es vulgui. El navegador millora la reproducció de vídeos via Html 5, agrupa les pestanyes per cada web d'origen, i inclou la capacitat d'editar imatges i de reconèixer dibuixos que es facin directament al 'trackpad'.

Notificacions

A més, Yosemite inclou una pantalla 'Avui', com la que ja tenen els iPhone i iPad, que inclou els esdeveniments del calendari, avisos, etc. que tinguem programats per al dia. S'hi poden arrossegar elements de qualsevol 'widget', encara que no sigui d'Apple.

Cerca i núvol

El Yosemite també ha millorat l'eina de cerca dels Mac, l'Spotlight, on escrivint el nom d'algú es podrà accedir a la seva fitxa, amb el contacte, els correus que hi hagim intercanviat, els esdeveniments del calendari que hi estiguin relacionats, etc. També permetrà accedir directament a programes i als arxius recents que hi estiguin relacionats, a dades de pel·lícules o de locals propers on siguem, etc.

Bona part de les millores de l'Spotlight també s'han inclòs als mòbils i les tauletes. A més, Apple ha millorat l'iCloud, l'eina per guardar dades al núvol, que ara permet guardar dades d'una manera més senzilla i és compatible amb Windows i ofereix fins a 5 GB d'emmagatzematge de dades de franc.

Aplicacions i programació

Apple també canvia l'App Store, amb una pestanya per explorar, la inclusió de vídeos sobre com funcionen les aplicacions, la possibilitat que els desenvolupadors puguin fer ofertes per paquets d'aplicacions, llistes de les cerques d'aplicacions més habituals, etc.

Apple també ha presentat Extensibility, la possibilitat que les aplicacions interactuïn entre si i d'incloure 'widgets' al centre de notificacions. Així, per exemple, es podrà triar una imatge amb l'aplicació de fotografia i des d'allà mateix editar-la amb una altra aplicació i guardar-la al carret de l'iPhone, allà on era; o traduir una web del xinès amb una extensió per al navegador Safari -a la conferència Federighi ha mostrat el traductor de Microsoft, Bing, actuant amb el Safari-.

Apple també ha canviat Objective-C, el llenguatge que ha fet servir fins ara per a les aplicacions. I ho ha fet amb un llenguatge de programació nous que s'anomena Swift. La multinacional assegura que és molt més ràpid, senzill i capaç i alhora compatible amb el llenguatge anterior en una mateixa aplicació.

Domòtica

Una altra de les novetats que s'esperava és el HomeKit, que, amb compatibilitat amb aplicacions de tercers, permet automatitzar algunes funcions de la casa. Incoropora la tecnologia de la Domòtica per apagar o encendre aparells o els llums de casa des del mòbil o l'iPad, per exemple. Apple certificarà accessoris per a la llar que fins i tot es podran integrar al sistema de reconeixement de veu, el Siri.

Salut i família

Una de les novetats del sistema operatiu per a aparells mòbils és HealthKit, que aprofita els sensors dels nous models i la compatibilitat amb aplicacions i aparells d'altres empreses, permet emmagatzemar i controlar l'evolució de constants vitals com la pressió sanguínia, el pes, etc. Segons Federighi Nike i alguns hospitals dels EUA ja fan servir HealthKit.

El sistema operatiu inclou una nova funció, Family Sharing, capaç de compartir aspectes com llistes de la compra, cançons, una targeta de crèdit, la localització... o, per als nens, fins i tot la possibilitat d'habilitar una opció que permet demanar permís als pares per comprar una aplicació.

Seguretat i gràfics

Les aplicacions que no siguin d'Apple mateix també podran fer servir el sistema TouchID, que identifica l'usuari de l'aparell llegint-ne l'empremta dactilar, de manera que podran millorar la seguretat de les seves aplicacions. Amb Metal, a més, fa més ràpid el rendiment de gràfics en tres dimensions per als jocs.

stats