L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Illa a Brussel·les, retorn al futur'
No és un viatge més. En certa manera, és el viatge. El viatge en què el primer president de Catalunya no sobiranista o independentista en 14 anys va solemnitzar, davant la Unió Europea, que l’independentisme ja no governa a Catalunya, que la UE pot desar tranquil·la la carpeta catalana, i que el govern de Catalunya té una inequívoca obediència constitucional espanyola
Avui l’actualitat ens porta a Madrid i a Brussel·les, però el protagonisme és català. A Madrid, perquè el govern de Pedro Sánchez està negociant al límit amb Junts i Esquerra l’impost a les empreses energètiques. Esquerra el vol, Junts no, perquè invoca el perjudici que l’impost significaria per a les inversions de Repsol a Tarragona, i la solució intermèdia que s’ha proposat és posar l’impost amb deduccions a les energètiques que reinverteixin els seus beneficis en programes de descarbonització. Aquest és el problema tècnic. El problema polític és que el cas ha revelat en tota la seva cruesa la rivalitat Esquerra-Junts en la lluita per ser decisius a Madrid. Esquerra veu que Junts ha imposat les seves condicions perquè el PSOE dona per fet els vots d’Esquerra, al tractar-se d’un partit d’esquerres amb qui també aspira a entendre’s a Catalunya. El problema és que Esquerra ha de definir la seva estratègia. Està pendent d’elegir president, se sent menystinguda pel PSOE a Madrid i investir Salvador Illa ha tingut costos, de moment, d’imatge i de relat; i encara trigarà unes setmanes, que és el temps que necessita la nova direcció del partit que ha de sortir del congrés de la setmana que ve per decidir per on vol tirar.
El congrés d’Esquerra afecta també els pressupostos de l’any que ve de Salvador Illa. Ja no els tindrà l’1 de gener. Cal creure que els tindrà entrat l’any, perquè seria un fracàs parlamentari que no aconseguís un acord amb els socis d’investidura, Esquerra i Comuns, la primera vegada que ha d’aprovar pressupostos.
Amb aquesta incògnita de fons, el president Illa és avui a Brussel·les. No és un viatge més. En certa manera, és el viatge. El viatge en què el primer president de Catalunya no sobiranista o independentista en 14 anys va solemnitzar, davant la Unió Europea, que l’independentisme ja no governa a Catalunya, que la UE pot desar tranquil·la la carpeta catalana, i que el govern de Catalunya té una inequívoca obediència constitucional espanyola.
Aquest viatge d’avui i demà serà un desplaçament ben greixat per Jaume Duch, conseller d’Exteriors, que va ser director general de Comunicació del Parlament Europeu del 2017 al 2024, que se sap tots els racons de les institucions comunitàries des d’una posició gens sobiranista.
El president Illa es reunirà avui amb la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, per fer pressió perquè es pugui fer servir el català als plens del Parlament Europeu i participarà en el Comitè de les Regions, on coincidirà amb el lehendakari basc, la presidenta de Navarra i el president de les Canàries. És un comitè al qual els presidents Pujol i Maragall havien donat molta importància. Hi ha retorn al futur en l’acció política del president Illa.
Bon dia.