L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Allò que Pujol troba a faltar en l'acord PSOE-Junts'

Quan ahir l’expresident diu que "la nostra identitat està amenaçada", pensa en això: aconseguir que la justícia i els governs deixin de posar el nas en l’ensenyament del català a les escoles, per exemple

Dos expresidents, Pujol i Puigdemont, són notícia per sengles declaracions. Pujol li ha dit a Ustrell que l’amnistia està molt bé perquè és àmplia i anirà bé per a la convivència. I que, "com a norma, hem de negociar a Madrid". Però hi ha una cosa que Pujol troba a faltar en el pacte entre Junts i el PSOE i que no ha dit. Ara els ho explico.

I Puigdemont s’ha ficat en un jardí, que podria haver-se estalviat però que potser li dona algun rèdit.

Resulta que dimarts a la nit va assistir a Brussel·les a un acte de Politico, el mitjà que el va distingir com un dels polítics europeus més influents de l’any, en la categoria de “disruptiu”, perquè de l’exili estant ha aconseguit decidir el govern d’Espanya. Total, que a la festa Puigdemont va estar parlant amb Manfred Weber, que és el bavarès que presideix el PP Europeu, contrari a l’amnistia i favorable als pactes entre conservadors i ultradreta, com ara el de Feijóo amb Vox. Weber és l’home que li posa la catifa al PP espanyol perquè faci servir la UE com a altaveu contra l’amnistia amb l’argument que trenca l’estat de dret.

Weber i Puigdemont van estar parlant uns minuts, a peu dret, en to afable, i com que Politico ho va sentir, Weber ho va explicar i Junts no ha negat, el titular que n’ha quedat és aquest: “Puigdemont amenaça amb fer caure Sánchez” o “Puigdemont adverteix el PSOE que votarà amb el PP si no hi ha avenços". Com va anar la conversa? Weber i Puigdemont es van posar a prova mútuament. Weber li va retreure que donessin suport a un govern d’esquerres si Junts no ho és, i Puigdemont li va dir que això era cosa del PP, que si canviaven el discurs sobre Catalunya, trencaven amb Vox i s'obrien a un referèndum podrien parlar amb el PP (una cosa semblant ja ens la va dir al juliol), però que si el PSOE complia, l’acord podria durar anys. Amb una diferència, que la col·laboració amb el PP és, de moment, política-ficció, i l’acord amb el PSOE és real.

El resultat és que ara el PSOE no para de sentir advertiments sobre els problemes que pot tenir si no compleix en unes converses que han de començar aquest dissabte.

I, precisament, en l’acord amb el PSOE és on Pujol ha trobat a faltar un tema: que Junts hagi condicionat el suport a la protecció del català, també. Quan ahir l’expresident diu que "la nostra identitat està amenaçada", pensa en això: aconseguir que la justícia i els governs deixin de posar el nas en l’ensenyament del català a les escoles, per exemple. 

Però no és de llengua, sinó d’amnistia i de “buscar una solució política i negociada al conflicte", que el PSOE i Junts parlaran aquest dissabte, amb un verificador pel mig i no necessàriament a Suïssa.

Bon dia.

stats