L'anàlisi d'Antoni Bassas: 'Europa prepara la guerra, Ucraïna conquereix el Mobile'

Sí, estem tornant a repetir allò que ja deien els romans fa dos mil anys: si vols pau, prepara la guerra. Però és el reflex d’un diagnòstic àmpliament compartit: Europa ha vist l’agressió russa a Ucraïna i se sent amenaçada per Putin. I no li falten raons

28/02/2022
2 min

Sovint sentiu dir als periodistes que el món està canviant molt ràpidament; doncs bé, aquests són d’aquests grans canvis. S’està acabant, sembla, una pandèmia que ha accelerat el teletreball, l’abandonament de les oficines físiques i les grans ciutats, en què molta gent s’ha replantejat què fer amb la seva vida, que Vladímir Putin ens ha posat al caire d’una guerra nuclear amb la invasió d’Ucraïna.

Doncs bé, ahir la Unió Europea, o sigui, nosaltres amb els nostres diners, va decidir que comprarà armes per a l’exèrcit d’Ucraïna.

I també ahir, el nou canceller alemany, el socialdemòcrata Olaf Scholz, va anunciar la compra d’armes per a Ucraïna i l’augment massiu del pressupost de defensa d’Alemanya.

Notin, per tant, que per primera vegada la Unió Europea, una unió política i econòmica nascuda per evitar una guerra a Europa, finançarà la compra d’armes per a un tercer.

I que Alemanya, que va ser dividida com càstig, que tenia un exèrcit de mínims per la por que causava una Alemanya forta militarment després de dues guerres mundials, es rearma i ningú s’escandalitza. 

I és que el canceller Scholz va dir una frase que explica molt bé on som: “Putin ha creat una nova realitat amb l’assalt a Ucraïna i aquesta nova realitat exigeix una resposta”.

Sí, estem tornant a repetir allò que ja deien els romans fa dos mil anys: si vols pau, prepara la guerra. Més diners per a l’exèrcit és menys diners per a despeses socials. Però és el reflex d’un diagnòstic àmpliament compartit: Europa ha vist l’agressió russa a Ucraïna i se sent amenaçada per Putin. I no li falten raons. Un aire greu s’ha apoderat d’Europa com no es veia des de la guerra dels Balcans, fa 27 anys.

És en aquesta dura realitat en què cal fer política, avui.

La nostra enviada especial a Ucraïna, Cristina Mas, va parlar ahir amb un advocat de 47 anys, pare de dues criatures que ahir feria cua en un centre de reclutament de voluntaris. Els ucraïnesos ja fa cinc dies que resisteixen per sorpresa de tothom donat el desequilibri de forces. Avui es reuneixen els governs de Rússia i Ucraïna. Rússia hi va amb l’amenaça nuclear i el ruble enfonsat. Ucraïna hi va com David davant Goliat i tota la simpatia internacional al darrere, inclosos episodis com aquest de Mallorca en què un mariner ucraïnès ha intentat enfonsar el iot del seu cap, un magnat rus. Ho ha mig aconseguit.

Com està el món que el rei d’Espanya ha tornat a Barcelona a inaugurar el Mobile, i avui és notícia de pàgines interiors. Montjuïc ha estat blindat pels Mossos, no s’ha sentit cap cassolada, el president Aragonès no ha anat a saludar el monarca a la porta però ha sopat just davant d’ell i del president espanyol Sánchez, i als discursos oficials s’ha parlat d’Ucraïna. Els temps també han canviat aquí.

Un record per als que ho estan patint. Que tinguem un bon dia.

stats