La Moncloa, sobre l'acord de JxCat i ERC: "La conformació de Govern ha de comportar l'abandonament de les vies unilaterals"

Casado alerta que si Sánchez accepta els indults "la legislatura s'haurà acabat"

María Jesús Montero en una imatge d'arxiu

Barcelona / MadridLa primera reacció de la Moncloa al preacord entre JxCat i ERC per formar un nou Govern independentista ha arribat en forma d'advertiment. "Esperem que les tres formacions independentistes hagin entès que la conformació del Govern ha de comportar també l'abandonament de les vies unilaterals", ha dit la portaveu de l'executiu espanyol, María Jesús Montero, en una entrevista a la SER. Tot i que ha donat per fet que "la conformació del nou govern segur que estarà envoltada de molta simbologia" –en un comunicat republicans i Junts es conjuren per seguir avançant cap a la independència–, Montero espera que la promesa no es materialitzi i que els dirigents independentistes hagin "après de l'etapa anterior", que va acabar amb el president Quim Torra inhabilitat per no haver tret a temps una pancarta en suport als presos polítics. Ara bé, el PSOE ha garantit mantenir el diàleg amb ERC a Madrid el que queda de legislatura.

La portaveu del govern de Pedro Sánchez també s'ha referit als indults i ha assegurat que la seva tramitació "no afecta la situació de Catalunya en cap sentit", encara que es tracta de destacats dirigents de les dues formacions que ara s'han posat d'acord per reeditar un pacte de govern al territori. "És un tràmit que cal seguir desenvolupant, però l'important és que el nou Govern es conjuri per trobar aquests punts d'ancoratge i no continuar per un camí que no portava a cap banda tret de la presó".

Montero ha admès que hauria preferit un nou executiu liderat pel candidat socialista, Salvador Illa, que va deixar la cartera de ministre de Sanitat per postular-se a presidir la Generalitat i va acabar guanyant les eleccions, però amb una victòria insuficient (33 escons) i sense possibilitat de sumar prou suports de la resta de l'arc parlamentari. Tot i això, ha "donat la benvinguda" al nou executiu independentista i li ha "estès la mà" per al diàleg, també pel que fa a la represa de la taula de diàleg "tan aviat com sigui possible". El seu executiu, ha exposat, treballarà "des del respecte institucional".

El diàleg amb ERC

En la mateixa direcció s'han expressat diferents ministres socialistes del govern espanyol. El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ha "lamentat" des de Ferraz –després que Pedro Sánchez presidís l'executiva– que ERC i Junts per Catalunya "insisteixin en la clau independentista" però alhora s'ha mostrat esperançat que l'acord no inclogui la tutela del grup republicà a Madrid. Per a la Moncloa és clau poder seguir comptant amb els republicans aquesta legislatura i Ábalos ha vist "lògic" que es mantingui la independència d'ERC a Madrid. També ha garantit que "cap pacte de govern" a Catalunya alterarà el diàleg que el PSOE tenia fins ara amb el grup liderat per Gabriel Rufián a Madrid.

"No podria pensar en una opció diferent", ha dit Ábalos, que ha remarcat que si no s'ha avançat més amb ERC en les últimes setmanes és per la campanya electoral madrilenya i després també per les negociacions a Catalunya. En aquest sentit, el primer secretari del PSC i ministre de Política Territorial, Miquel Iceta, ha garantit que el president espanyol no tindrà problemes per reunir la taula de diàleg tan bon punt hi hagi un nou president de la Generalitat i es reprengui la interlocució.

El PP pronostica el final de la legislatura

Mentre que el PSOE ha reaccionat amb advertències a l'independentisme, el PP no ha dubtat en erigir Sánchez en "copilot" en el "viatge a enlloc" d'ERC i JxCat. El líder dels populars, Pablo Casado, ha advertit que "la legislatura s'haurà acabat" si el president espanyol accepta els indults dels presos independentistes –està previst que el Suprem emeti el seu informe aquesta mateixa setmana–. Per al PP, "l'efecte Illa al final ha significat més independentisme i que la línia en què aquest govern estava anant, en contra dels interessos d'Espanya, continuï", en paraules de la portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, en declaracions a TVE.

"Atacar Espanya" és el retret que Inés Arrimadas, presidenta de Cs, ha llançat contra l'acord de Junts i ERC, i també ha redirigit la crítica contra Sánchez. En roda de premsa, ha advertit que si no hagués sigut per la negativa dels republicans, el PSC hauria acceptat un tripartit juntament amb els comuns. Arrimadas ha augurat que l'entesa entre els partits independentistes és el "preludi dels indults" i ha considerat que es "constata la radicalitat dels socis de Sánchez".

A l'espera que el consell de ministres respongui sobre els indults, Casado ha pronosticat que la legislatura entra "en via morta". Així ho explica en una entrevista a El Confidencial, després de tornar a tancar la porta a una renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) si el PSOE no accepta reformar el sistema d'elecció. Ferraz, de nou, s'hi ha negat i ha denunciat el "boicot" del PP, a qui acusa d'incomplir la Constitució amb el seu bloqueig de l'òrgan de poder dels jutges.

Mentre la Moncloa intenta girar full als mals resultats de les madrilenyes presentant un pla per a Espanya fins al 2050, que detalla aquest dilluns en un article a El País el cap de gabinet de Sánchez, Iván Redondo, Casado demana al president espanyol "respecte i sensibilitat" i respondre al moment. "Quan un vaixell s'enfonsa no té sentit que el capità digui que donarem la volta al món", ha dit durant un acte sobre conciliació familiar.

stats