SOCIETAT
Terres de Lleida 28/02/2024

Videotrucades per a persones amb discapacitat intel·lectual

Dues multinacionals experimenten un projecte pioner amb l’associació Acudam de Mollerussa

3 min
Una desena de persones d’entre 48 i 77 anys amb discapacitat intel·lectual formen part d’aquest projecte pilot que té lloc a Mollerussa.

MollerussaPantalles tàctils de 23 polzades, d’alta definició, amb càmera incorporada i proveïdes d’un software extremadament intuïtiu i gràfic. S’engeguen de forma tàctil i només cal un clic per poder establir una videotrucada.

Són els dispositius que una desena de persones amb discapacitat intel·lectual de Mollerussa han estat utilitzant durant els darrers mesos i que els ha donat la primera oportunitat a la vida de poder comunicar-se amb amics i familiars sense ajuda. Es tracta d’un pla pilot pioner que busca continuïtat.

“Per fi puc veure els meus germans quan hi parlo cada dia”, agraeix Jordi Coll, un jubilat de 67 anys d’Ivars d’Urgell que viu en una residència de Mollerussa. Un company, en Pep Perelló d’Arbeca, recorda que gràcies a la nova pantalla instal·lada a la seva habitació ha pogut viure telemàticament la festa major del poble i, fins i tot, connectar-se amb companys que van fer una excursió a la platja. “Ens truquem gairebé cada vespre i passem tots una bona estona de xauxa”, resumeix Perelló. Jaume Ginestà, un altre usuari de Castellserà de 55 anys, reconeix que “gràcies a això em puc relacionar molt més amb els meus”.

“No són persones aïllades socialment, sinó que només necessiten ajuda per connectar-se a la xarxa”, explica la psicòloga Esther Ros, directora del servei de teràpia ocupacional d’Acudam, l’entitat de Mollerussa que ha participat en aquest projecte pioner.

Es tracta de persones amb una discapacitat lleu o moderada, d’una edat relativament avançada, poc avesades als mòbils i que sempre han necessitat suport humà per connectar-se i fer una videotrucada amb les famílies. “Tenen limitacions cognitives que els impedeixen fer activitats que a nosaltres ens semblen extremadament fàcils –insisteix Ros–: per molt que els ho expliquis no ho acaben d’aprendre”. Aquest cop, sí.

Un pla en exportació

El pla pilot de Mollerussa va arrencar poc després que la multinacional de la tecnologia Cisco Systems culminés un projecte semblant l’any 2021 a Barcelona. S’havia batejat com a Deleting Lonelines i en aquell cas es va dedicar a gent gran amb dificultats de mobilitat per reduir el risc d’exclusió social. Aquella tecnologia es va compartir amb l’Ajuntament de Mollerussa, que des de fa anys té actiu un smartlab que promou el desenvolupament de projectes innovadors per solucionar necessitats i reptes municipals. Van acordar traslladar la idea als usuaris d’Acudam, una entitat local que des del 1975 disposa de serveis d’habitatge i de treball per a persones amb discapacitat intel·lectual.

A principis de l’any passat van seleccionar una desena d’usuaris d’entre 48 i 77 anys, amb una discapacitat moderada o lleu, que no havien utilitzat mai cap aplicació de mòbil com WhatsApp. No en sabien ni hi estaven inicialment interessats. Amb la incorporació d’una altra empresa, Datacom, que en feia el seguiment i les avaluacions periòdiques, van adaptar un software de videotrucades i videoconferències molt visual. En lloc de noms, apareixen icones i cares de les persones a qui videotrucar, i a l’escriptori de la pantalla tenen un calendari gegant que indica el moment precís de les activitats programades per l’entitat.

L’èxit de la iniciativa ha fet que Cisco, a través del seu Centre d’Innovació de Barcelona, l’hagi exportat a altres entitats de la seva xarxa: el centre de Toronto, que l’aplicarà a persones amb autisme, i el de Manchester, per a persones grans. “Tenim la capacitat de fer-ho escalable a milers d’usuaris més”, assegura el director de Barcelona, Xavier Azemar, que reivindica l’impacte social per sobre del retorn econòmic d’aquesta mena de projectes.

A la recerca de continuïtat

Tot i que el pla pilot es va acabar al desembre, les empreses han acceptat allargar-lo indefinidament a Mollerussa. “En finalitzar les nostres proves sempre retirem els dispositius, però en casos com aquest, pel seu impacte social, reconsiderem prorrogar-lo”, justifica Azemar.

“Ens veiem obligades a donar-hi continuïtat”, conclou l’educadora social Irene Solsona, directora del servei d’habitatges d’Acudam. Solsona considera que aquest suport dona moltes facilitats als usuaris i assegura que ells mai substituiran el món real per les pantalles. “Estem parlant d’un col·lectiu que sempre preferirà les activitats presencials”, confirma. “El benestar que els ha donat aquest projecte ha estat sorprenent”, conclou.e

stats