Viatges especials a la recerca d’emocions

SILVINA SÀNCHEZ
24/02/2021
2 min
Regala aquest article

La descoberta de la ‘saudade’

Saudade és un terme poètic portuguès que més enllà de definir l’enyor per allò o algú estimat que mai més tornarà, denota una amalgama de melangia i felicitat. El fil argumental de Saudade (o fado de Fernando), que es representarà en una doble sessió el dissabte 6 de març al Teatre de l’Escorxador, s’endinsa en les emocions d’un jove optimista del barri lisboeta de l’Alfama dels anys 70, que intenta descobrir què és la saudade.

La peça, que el 2020 va obtenir dos premis al Festival Escènia, és un còctel escènic de teatre de text, d’ombres i titelles nodrit amb el perfum melodiós del fado. Mitjançant la ironia i les subtilitats del llenguatge, la dramatúrgia també explora altres temàtiques, com els estereotips i les desigualtats socials. L’obra contribueix a copsar i sentir el concepte agredolç de la saudade : “El bé que es pateix i el mal que es gaudeix”.

Teatre, música, ciència i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog (Silvinaction.cat) que porta el mateix nom

Vincles en viu

La música en directe fomenta que la connexió entre públic i artistes sigui més intensa i plaent. Els concerts en viu, a banda de guarir l’ànima, alimenten aquella grata sensació d’estar prenent part col·lectivament d’un acte en el mateix lloc i instant, i de compartir el seu gaudi. L’Orfeó Lleidatà es proposa amplificar aquest vincle mitjançant una nova edició dels cicles Espai Jazz i Espai Acústics.

El 20 de febrer Marco Mezquida va inaugurar amb “molta il·lusió” la nova temporada de concerts, que es duran a terme en format “íntim, proper i especial”. El músic terrassenc Litus, el “folk acústic i el pop independent” de Maria Jaume o la “música urbana en català” de Lildami són algunes de les actuacions programades. Fins a mitjans d’abril, una diversitat d’actuacions musicals reforçaran els lligams entre intèrprets i espectadors al caliu de l’Espai Orfeó.

Mirant la Lluna

Des que el món té memòria, contemplar la Lluna ha estat i és un espectacle ullprenedor. La fascinació per l’únic satèl·lit natural de la Terra va impulsar la missió Apol·lo 11, que va permetre la primera petjada humana en “un viatge èpic i històric”. CaixaForum Lleida aixeca la mirada i reviu aquestes primeres passes en la nova exposició Apollo 11, que es va inaugurar el 9 de febrer.

Aquesta mostra és l’eix vertebrador de la programació del CaixaForum per als pròxims mesos, que combina les activitats culturals amb les de divulgació científica. I és que són “dos mons que acostumen a tractar-se per separat, tot i que en la vida es connecten i conviuen”. El ventall de propostes inclou projeccions, conferències, concerts i activitats familiars, entre d’altres, que giren entorn del lema “Creiem en la cultura. Creixem en la cultura”.

stats