SILVINACTION

Tret de sortida a un estiu fructífer

Art, teatre, música i cultura, molta cultura, en la secció Silvinaction, rèplica del blog Silvinaction.cat que duu el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
2 min

Intensa glopada escènica al Pallars

Els Pallars es preparen per rebre una intensa glopada d’activitat teatral a partir de l’11 de juliol. I és que un pic d’efervescència escènica propiciarà que el mercuri cultural s’enfili de valent als cims del territori lleidatà. El doble episodi, que s’allargarà fins al 14 de juliol, deixarà altes dosis de teatre de carrer, dansa, música i circ per a tots els públics. La 17a edició de l’Esbaiola’t donarà el tret de sortida a diferents espais d’Esterri d’Àneu amb 77 propostes de pes comD-construction, de la companyia francesa Dyptik; B.O.B.A.S., de la valenciana Jimena Cavalletti, o el premi FETEN Soc una nou, dels lleidatans Zum-Zum Teatre. Espectacles d’inclusió social i tallers artesanals de la zona seran les novetats d’enguany. La segona fase d’aquest episodi s’iniciarà l’endemà a Isona de la mà de la 4a edició del FART, que presenta “una programació d’inFART” amb una quinzena d’actes heterogenis.

El cos al centre

“L’art és un material incendiari. Cal que els artistes provoquem que es converteixi en una flama que encengui el pensament crític del món”. Amb aquestes paraules, Regina José Galindo tancava la presentació de l’exposició individual Descolonitzem el món en la inauguració del nou cicle expositiu a La Panera el passat 15 de juny. La mostra retrospectiva, que pretén “despertar consciències”, aborda les seves creacions eminentment performatives, les quals “exploren la vulnerabilitat del cos amb una mirada descolonial”. Les problemàtiques socials i polítiques, com la violència contra les dones o el racisme, són la clau de volta amb què l’artista guatemalenca desenvolupa el seu art polític i transformador. Només si fa olor de terra és l’altre gran cos expositiu, “que conté altres cossos interrelacionats”. Una constel·lació de 13 artistes joves “amb una multiplicitat de feminismes” reflexionen sobre les polititzacions del cos en relació amb el territori.

Les Terres de Lleida festivalegen

Els festivals o cicles de música estiuencs són una més que bona opció per maridar oci i cultura a l’aire lliure. La demarcació de Lleida acull nombroses cites amb el petit i mitjà format com a vaixell insígnia, sense deixar de banda alguna pinzellada de dimensions més grans. Rock, pop d’autor, clàssica o músiques urbanes són algunes de les paletes sonores que es podran assaborir.

D’entre el reguitzell de propostes sobresurt la 13a edició del Garrigues Guitar Festival, que enguany “reivindica amb oda musical per la pau i la cultura” a partir del 6 de juliol. Els Rentadors a Juneda, el Sons Tranquils a Ivars d’Urgell o el Cal Prim a Verdú són algunes de les iniciatives ideals per al públic que fuig de grans aglomeracions. Amb tot, els amants d’aquest darrer format faran les delícies de la mà del Festival d’Estiu de Ponent Paupaterres a Tàrrega, que enguany arriba a la seva 26a edició amb “un cartell de luxe” del 17 al 20 de juliol.

stats