SILVINACTION

Quan el territori s’amara d’experiències literàries, sonores i artístiques

Literatura, música, art i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

Silvina Sànchez
26/01/2022
2 min

Tot recordant Viladot

Recordar algú que ja no hi és manté viva la seva essència. La memòria és el lloc on anar per evitar que la seva empremta quedi relegada a l’oblit. Aquesta és una de les raons de ser de la celebració del centenari del naixement de l’artista i escriptor agramuntí Guillem Viladot, “un dels màxims exponents de la poesia experimental catalana”. A més, també s’ambiciona que la seva obra captivi nous lectors i esdevingui objecte d’estudi.

La Fundació Lo Pardal, de bracet amb associacions i entitats agramuntines, museus, institucions o editorials, ha preparat una programació ambiciosa per commemorar l’efemèride durant l’any en diversos municipis del territori. El tret de sortida serà el 29 de gener, amb l’acte oficial d’obertura i la presentació de les activitats de l’Any Viladot a la sala de plens de l’Ajuntament d’Agramunt. Tot seguit es presentarà Cantates, fugues i colls de la baralla, un llibre inèdit de l’autor, i s’inaugurarà l’exposició Ruth. Cossos als llimbs a Lo Pardal. Al llarg del 2022 taules rodones, exposicions, recitals, concerts o espectacles escènics rememoraran la seva figura.

Cançons d’autor a la taverna

Antigament, les tavernes eren espais de trobada i de lleure on les tertúlies, les cançons i els perfums de líquids espirituosos inundaven de vitalitat ciutats i viles. El cicle Nits de taverna d’Almacelles, que enguany arriba a la 6a edició, pretén retre un petit homenatge a aquests racons pretèrits de la vida sociocultural i, alhora, “refermar el compromís almacellenc amb la música d’autor en català i la seva difusió”.

La Sala Arca esdevindrà del 4 de febrer al 22 d’abril l’epicentre de la cançó d’autor engendrada a casa nostra. El cicle eixampla el ventall de propostes culturals i sonores de Ponent i es referma com a circuit de música en directe. La paleta de sonoritats i estils del cartell evidencia la qualitat artística de la iniciativa, amb sis artistes consolidats i emergents. El directe “íntim i reivindicatiu” del cantautor valencià Pau Alabajos, el “folk, pop i música d’arrel” de l’artista Marta Rius o el “folk amb aire reivindicatiu” de l’almacellenca Helena Capdevila, entre d’altres, pujaran dalt l’escenari en uns brindis melodiosos amb el públic.

Maridatges enoculturals

L’experimentació sensorial que es percep quan es juga amb els gustos en un maridatge gastronòmic estimula i potencia les papil·les gustatives afavorint una explosió de sabors més intensa. La 10a edició de Biblioteques amb DO, que enguany “posa l’accent en el món del vi i el medi ambient”, oferirà maridatges enoculturals per tal que l’estret lligam que aquesta beguda i les lletres han forjat des de sempre s’amplifiqui i s’assaboreixi d’allò més.

El mes de febrer estarà dedicat a la DO Costers del Segre, “un mosaic format per set territoris repartits al llarg de tota la conca del riu Segre i del Pirineu lleidatà”. Les biblioteques públiques d’Artesa de Segre, Balaguer, el Palau d’Anglesola, Juneda, Linyola i Tremp la representaran organitzant activitats heterogènies per a totes les edats que maridaran la diversitat de “la cultura del vi amb diverses expressions culturals”. Rutes literàries entres vinyes, recitals o concerts com el que oferirà el cantautor Joan Blau el 15 de febrer a Balaguer són alguns dels tasts que es duran a terme per nodrir-se d’experiències i emocions.

stats