SILVINACTION

Temps per a la cultura alternativa, l’esperit crític i l’humor

Literatura, humor, art, activisme i cultura, molta cultura, en la secció Silvinaction, rèplica del blog Silvinaction.cat que duu el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
25/09/2024
2 min

L’esperit de les Teresines a Tàrrega

L’emblemàtica sèrie Teresina S.A. de La Cubana resseguia el dia a dia d’un “univers de Teresines sense distinció de sexe, edat, estat civil, ni condició social”. La comèdia de situació va marcar un abans i un després en “l’imaginari col·lectiu” català. La 6a edició del Festival d’Humor de Ponent Lo Memefest, que arrencarà el 8 d’octubre a Tàrrega, homenatjarà fins al 12 d’octubre aquesta icona televisiva amb diversos actes. D’una banda, Mont Plans, Jordi Milán, Oriol Puig Taulè i @teresinologia compartiran taula en un vermut-debat. De l’altra, es projectaran tres capítols i hi haurà un concurs de disfresses. L’exposició Allò difícil de la il·lustradora Flavita Banana, l’espectacle Vaques flaques del destacat còmic català Marc Sarrats, el concert del duet musical de synthpunk La Élite o la Nit de Monòlegs seran els altres plats forts del festival.

Un món millor

Com es pot millorar el món? El tema With my own two hands del californià Ben Harper apunta que, perquè això sigui possible, només cal que una persona es comprometi a entrar en acció. La Biblioteca Anarquista Maria Rius va més enllà i advoca que, per tal que una societat avanci, calen complicitats col·lectives. Aquesta guspira va propiciar que el 2022 emergís Lo Crit, una iniciativa cooperativa i autogestionada que amalgama llibreries, entitats i editorials locals amb el propòsit de “fomentar la cultura crítica, estendre diferents visions de la societat i activar circuits editorials alternatius”. A banda de parades de llibres, la 3a edició, que tindrà lloc el 5 d’octubre a la plaça de la Catedral de Lleida, posarà l’accent en els conflictes bèl·lics en l’àmbit mundial i l’evolució del moviment feminista o l’antiracisme en l’àmbit local.

Humor per trencar estereotips

El poble gitano ha patit una discriminació i opressió contínues al llarg dels temps. La gitana, feminista i activista pels drets humans Sílvia Agüero mira de desmantellar els prejudicis masclistes i paios que, històricament, s’han anat construint i transmetent entorn de les dones gitanes al monòleg teatral No soy tu gitana. A mig camí entre el drama i la comèdia, l’obra pretén despertar “el pensament crític”. La peça és una de les tres sessions “artístiques de diferents disciplines amb perspectiva feminista” i tocs d’humor programades al 3r Cicle Artivisme, que acollirà l’auditori del Centre de Cultures de la UdL del 14 al 29 d’octubre. El monòleg-taller Eso no es amor a càrrec de l’experta en violència de gènere Marina Marroquí i l’espectacle teatral Males dones de la companyia La Melancòmica completaran aquest cicle dedicat a l’art per a la prevenció de les violències masclistes.

stats