SOCIETAT

Recuperar les paraules després de 22 dies en coma

Cristina Cervera explica la seva experiència en el llibre ‘Jo i la SHUa. Una lliçó de vida’

Després de patir una malaltia rara, l’advocada lleidatana Cristina Cervera va haver d’aprendre a parlar i escriure de nou.
ARA
25/05/2022
2 min

LleidaRecuperar les paraules per recuperar la pròpia vida. Aquest és l’objectiu que tenia la lleidatana Cristina Cervera, i s’ha acabat convertint en el llibre Jo i la SHUa. Una lliçó de vida, editat per Pagès Editors. Cristina Cervera explica al llibre la seva experiència després de sortir d’un coma de 22 dies provocat per una malaltia ultrarara just després de donar a llum. Els titulars dels diaris, la ràdio i la televisió es convertiran en els seus aliats per recuperar les paraules que ella necessita per comunicar-se amb la seva filla Cloe.

I és que l’estiu del 2016 Cervera se’l passa a l’Hospital Arnau de Vilanova. Hi entra embarassada i quan en surt al setembre no pot parlar, no pot escriure ni caminar i hi veu borrós. Té una filla que quan ella desperta del coma no sap on és, però de la qual recorda perfectament les faccions i la mirada; també reconeix els seus familiars, però no pot dir res, les paraules no li surten. Té 34 anys i una vida al davant, però ha de començar de nou des de zero.

El llibre parla de com, a partir de la desesperació per comunicar-se amb la seva filla, neix un dietari quan encara no reconeixia ni les vocals, entestada a recuperar l’escriptura per narrar el buit existent entre el part de la seva filla i el seu retrobament 22 dies després. “Tenia molta por de perdre la memòria i no poder-li explicar res, per això em vaig esforçar moltíssim per recuperar els mots”, explica Cervera.

Arran del procés de tornar a aprendre les paraules, primer a partir del reconeixement de les vocals, torna a aprendre a construir frases. I per fer-ho se serveix dels titulars dels diaris, que copia intentant trobar-hi una vocal, una paraula i després tota la frase. I repeteix el procés fins a aprendre de nou.

A quatre mans

Aquest llarg procés la porta l’any 2018 a trucar a l’Escola d’Escriptura de Lleida per aprendre a escriure de nou. La seva fundadora, Núria Serrate, es converteix a partir d’aleshores en la seva xerpa a la recerca dels mots. Totes dues, i al llarg de dos anys, emprenen una aventura particular en què aquells dietaris per a la Cloe es transcriuen a ordinador. I d’allà van a parar a Pagès.

És així com Cervera arriba al seu món d’abans. Però ella ja no és la mateixa persona, i aquesta és la principal dificultat. Els altres la veuen com la Cristina de sempre, però ella subratlla amb ironia que “una persona no surt d’un coma com si tornés del cinema”. “Quan surts d’un coma mai tornaràs a ser la persona d’abans, i ens cal molta empatia per comprendre que hi ha moltes persones que no podem anar al ritme que marca aquest món”.

Així, doncs, el llibre tracta de com neix una nova persona després d’un coma, de com afronta la maternitat i, sobretot, de com desafia la pròpia realitat llançant-se a la piscina encara que sigui amb por. Així com de la Shua, la síndrome hemolítica urèmica (SHUa), una malaltia ultrarara que se li desencadena arran del part i que té una baixa incidència -però no per això és menys important- i una alta taxa de mortalitat. A més, “és una gran desconeguda a la qual tots estem exposats”, reflexiona Cervera.

stats