Raymat forja una institució per dinamitzar el territori
La fundació invertirà en projectes sostenibles
RaimatA Espanya hi ha només vuit fundacions comunitàries, organitzacions sense ànim de lucre que promouen projectes que dinamitzin exclusivament les comunitats on estan ubicades. I ara s’acaba de crear la primera de Lleida. El castell de Raymat és la seu d’una institució que a partir d’ara donarà suport a “projectes innovadors que dinamitzin el territori de manera sostenible”.
L’empresària i emprenedora social Elena de Carandini és, des del 2020, la nova propietària del castell de Raymat, un edifici del segle XII catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional. De Carandini és besneta de Manuel Raventós, que va adquirir aquest edifici històric el 1914 i va comprar centenars d’hectàrees de vinya per acabar popularitzant la marca Codorníu arreu del món. Ara De Carandini vol reconvertir el castell i que ja no estigui només al servei dels accionistes de les caves, sinó que aculli iniciatives socials, culturals, ambientals i econòmiques de tot Lleida. “Però la fundació anirà més enllà del castell i amb el temps donarem suport a totes les activitats que es vulguin ubicar en altres indrets del nostre territori”, adverteix la promotora.
Amb un pressupost d’arrencada de 100.000 euros per als pròxims dos anys, la nova Fundació Comunitària Raimat Lleida ja té un programa, en què destaca la primera edició del Raimat Arts Festival, una proposta pionera que es presenta com una experiència artística multisensorial. Previst per al 15 d’octubre, el festival unirà música de cambra, gastronomia i maridatges amb vi sostenible. La soprano Serena Sáenz, el guitarrista Pablo Sáinz, el violinista Francisco Fullana i la violoncel·lista Sophia Bacelar interpretaran obres de compositors com Enrique Granados, Isaac Albéniz, Manuel de Falla i Joan Valent, entre d’altres. Els beneficis es destinaran al desenvolupament de projectes socials de la mateixa fundació. Raimat Arts Festival pren com a model el festival de Napa Valley, un esdeveniment que des del 2006 reuneix cada estiu a Califòrnia (els Estats Units) centenars de músics, cellers, complexos turístics, teatres, restaurants, xefs i viticultors.
“Palanca de canvi”
Però, a més del festival, la fundació planteja altres vies d’actuació com el Raimat LAB (una plataforma que ajudi a muntar empreses sostenibles), el Raimat Natura (projecte del celler per obrir al públic l’entorn de les vinyes) i un pla d’acció social per donar suport a col·lectius vulnerables (persones amb discapacitat intel·lectual, tercera edat i joves en risc d’exclusió). “La fundació és una palanca de canvi, no un projecte caritatiu”, diu Elena de Carandini, “que es mou per una causa que no s’ha d’acabar mai”. De fet, la impulsora del projecte pretén anar de bracet d’empreses, institucions i persones del territori que vulguin ensenyar “les meravelles que tenim”. “Qualsevol que ve aquí, al·lucina, i hem de treballar perquè tot això es conegui més”, conclou. En aquest sentit, els organitzadors de Napa Valley van formalitzar el 19 maig un acte d’agermanament al castell amb el Raimat Arts Festival i, al juny, representants de la prestigiosa Silicon Valley Community Fundation visitaran Raymat per intercanviar experiències sobre les fundacions comunitàries.