Pla inversor de 180 milions en nou projectes bioindustrials
El G-10 confia que les inversions generaran més de 2.000 llocs de treball
La iniciativa Lleida Advisory Board for Transformative Investments (LAB4TI), un grup de treball d’inversors públics i privats, posa sobre la taula una inversió multimilionària. Nou projectes desemborsaran un total de 176,7 milions d’euros que poden arribar a generar un valor afegit de 324,6 milions i 2.099 llocs de treball associats.
Aquesta iniciativa prové del grup anomenat G-10, liderat per institucions com la Diputació de Lleida, la Cambra de Comerç, la Universitat de Lleida, sindicats i patronals. Els projectes per als quals es busca inversió van des de parcs bioindustrials fins a un centre pilot de tecnologia 4.0, passant per bioindústries per a la descarbonització del sector petroquímic.
La Diputació de Lleida va presentar recentment la iniciativa, que es va donar a conèixer públicament ahir en una jornada al Parc Agrobiotech de Lleida i que pretén impulsar diferents projectes a la demarcació de Lleida, Alt Pirineu i Aran fonamentats en la necessitat de transformar el sistema econòmic “cap a un context sostenible, circular i altament digitalitzat”.
El president Joan Talarn va destacar durant la presentació que “Lleida és una terra d’oportunitats, perquè fa anys vam creure en el potencial de les nostres comarques sense perdre l’arrel en el sector primari i amb l’aposta per la bioeconomia com a palanca del canvi que necessitem i la millor forma de garantir que puguin arrelar projectes de vida als nostres municipis perquè les persones es puguin guanyar la vida sense malmetre l’entorn que ens fa ser singulars”.
El president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, va destacar que “aquesta jornada és una oportunitat única per reforçar el lideratge de Lleida en l’aplicació d’estratègies sostenibles i replicables a escala global”.
En aquest sentit, va valorar el paper de la Cambra com a nexe entre els agents públics i privats, a través de dinamitzar projectes amb capacitat de transformar econòmicament i socialment la regió. Saltó va subratllar també la necessitat de treballar conjuntament en fórmules innovadores de finançament per posicionar Lleida com a territori de referència en sostenibilitat i impacte global: “És imprescindible impulsar projectes que ajudin a la reindustrialització del nostre territori, atreguin inversions i permetin arrelar el talent”, va dir.
Biopolígons i economia verda
Per la seva banda, l’assessora de la transformació de la Diputació de Lleida Teresa Botargues, va donar a conèixer, entre les iniciatives previstes, la creació de biopolígons a Alcarràs, Balaguer i Alguaire, per promoure la descarbonització i fomentar la bioeconomia.
També es treballa en la monetització de serveis ecosistèmics mitjançant crèdits climàtics forestals per preservar els boscos públics i generar ingressos que impulsin la seva gestió sostenible. En l’àmbit tecnològic, es desenvoluparan infraestructures d’accés obert per a l’escalat preindustrial de biotecnologies i casos d’ús per implementar tecnologies NB-IoT que millorin l’eficiència en la gestió de recursos com l’aigua.
Un altre projecte clau és l’EnergyHub Cat, que establirà una plataforma integral per a la transició energètica justa, i potenciarà les energies renovables i la competitivitat territorial. Paral·lelament, es promou un centre de formació en economia verda per abordar la manca de professionals especialitzats i garantir l’adaptació del talent al mercat laboral.
També destaquen altres iniciatives clau, com la Fàbrica de Fàbriques, un centre pioner que facilitarà la validació de tecnologies 4.0 en un entorn segur i promourà la modernització industrial del territori, i l’Observatori de Recursos Endògens, que integrarà eines GIS i intel·ligència artificial per optimitzar la presa de decisions en sectors estratègics.e