Omplint cabassos a la caiguda de la fulla
Dansa, literatura, gràfica, jazz i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom
Cultura alternativa a Lleida
Diversos moviments que es realitzen al marge de les programacions públiques culturals dinamitzen i nodreixen l’agenda contracultural amb propostes que advoquen per “la llibertat de pensament i d’expressió i apel·len al dret a dissentir”. La capital del Segrià donarà aixopluc a dues iniciatives de sotabosc que promouen la cultura reflexiva i alternativa a Ponent durant el mes d’octubre. D’una banda, la 2a edició de Lo Crit impulsa les lectures amb esperit crític el 7 d’octubre a la plaça de la Catedral. El programa d’actes inclou recitals poètics o taules rodones i hi haurà parades de llibres de llibreries, editorials i altres entitats ponentines. De l’altra, la 1a edició del Patac, que es durà a terme a l’EAM Leandre Cristòfol el 21 d’octubre, irromp per “ser altaveu a Ponent d’allò que es cou en el món del còmic i de la gràfica independent” mitjançant trobades amb autors, tallers, exposicions, xerrades i actuacions.
Dones rurals en dansa
El Dia Internacional de les Dones Rurals, que es commemora el 15 d’octubre, va néixer per reconèixer i reivindicar la seva tasca cabdal en la preservació del “teixit productiu, social i cultural en àrees rurals d’arreu”. Són nombroses les associacions, entitats i iniciatives que vetllen per desarraconar, “dignificar i visibilitzar el paper tan necessari” de la pagesia femenina. La 3a edició del 15m2 Festival Internacional de Microdansa Itinerant, que es va iniciar el 23 de setembre i que finalitzarà el 14 d'octubre a Guissona, gira entorn l’eix temàtic Feminismes-dones rurals. El festival pretén “enfortir la feminització de les programacions i donar veu a la diversitat de sensibilitats femenines”. La programació, que amalgama diferents disciplines artístiques, pensament i territori, inclou tretze espectacles de microdansa, tallers, xerrades i instal·lacions, entre d’altres.
30 anys de sonoritats jazzístiques
Als anys 40, el carrer 52 de Nova York va ser un dels grans epicentres del jazz. Els seus clubs llegendaris van acollir noms mítics com el saxofonista Charlie Parker o la cantant Billie Holiday. L’exposició fotogràficaBob Love’s Jazz “homenatjarà aquells clubs i commemorarà els 30 anys del Festival de Jazz de Lleida”. La mostra, que s’inaugurarà el 15 d’octubre i que es maridarà amb un tast de vins i el concert de Nel Begley al Castell del Remei, és una de les activitats programades del Jazztardor. A banda del celler urgellenc, Cervera i Lleida seran els altres escenaris de la 30a edició del festival, que, un any més, aposta per oferir “propostes eclèctiques, figures consolidades i talent emergent de qualitat fins al 16 de desembre”. El rock progressiu, el jazz i l’experimentació dels Stick Men o “l’elegància vocal i extraordinària energia” de Sylvia Howard són dos dels concerts que faran les delícies del públic més melòman.