Neix el seminari ‘Mobilitzem-nos, món rural’
Neix el seminari ‘Mobilitzem-nos, món rural’
LleidaLa Fundació Privada Horitzons 2050 ha presentat el seminari Mobilitzem-nos, món rural. Noves ruralitats per als territoris històrics, una nova activitat que combinarà col·loquis i exposicions el divendres 17 de novembre durant tot el dia a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i el dissabte 18 a Torrebesses. El president de la Fundació, Antoni Gelonch, juntament amb el director del seminari, el doctor en arquitectura Carles Llop, ha estat l’encarregat de donar a conèixer un seminari que pretén aproximar-se al problema de l'augment de la població planetària per abordar-lo i impulsar una reflexió sobre el seu impacte en el territori.
“Concentració i dispersió”
Per a Gelonch, es tracta de “valorar com els conceptes de concentració i dispersió influeixen en una distribució poblacional desigual”. Tanmateix, Llop es refereix al despoblament i la massificació com a “dues realitats contraposades alhora que complementàries per parlar dels desequilibris territorials”. Per això, en el marc del seminari es llançaran reflexions i suggeriments amb l’objectiu de plantejar possibles estratègies orientades cap a noves territorialitats.
Així, per al divendres 17 de novembre s’han organitzat fins a deu sessions en què ponents de la talla de Joan Nogué, Vanesa Freixa, Josep Sucarrats, Iván Cabrera, José González Cebrián Tello, Ignasi Aldomà, Jordi Franquesa, Domènech Vila, Ramon Armengol, Miquel Arán, Benito Burgos, Rosa Cerarols, Pau Moragas, Josep Maria Escrivá, Francesc Boya o Mario Urrea reflexionaran sobre Ruralitat històrica i noves ruralitats, tal com s’ha titulat la primera jornada. L’endemà es farà una sortida als espais patrimoni de pedra seca de Torrebesses, que es clourà amb diverses presentacions d’experiències i visions innovadores per a un nou desenvolupament del món rural.e