Mollerussa manté el compromís amb el sector agroalimentari
La 148a Fira de Sant Josep començarà el divendres 4de juny amb una mostra de 140 expositors
MollerussaAmb prop d’un segle i mig de trajectòria, la Fira de Sant Josep de Mollerussa deixarà en les hemeroteques un espai en blanc. El que no van aconseguir fer conteses bèl·liques, fenòmens atmosfèrics o l’economia, ho va aconseguir el covid el 2020.
El Patronat Fira de Mollerussa, un ens que gestiona fins a una desena de mostres anuals, va haver de suspendre tota l’activitat l’any passat a conseqüència de la pandèmia, tot i mantenir el suspens fins a l’últim moment. L’ens firal ja ho tenia tot a punt per celebrar la 148a edició de la Fira de Sant Josep, i els primers episodis de la pandèmia apareixien el mateix mes de març, data de la fira.
Un any després l’ens firal es va voler curar en salut i garantir el compromís que va adquirir amb els prop de 300 expositors que s’havien inscrit en l’edició del 2020, i per aquest motiu va traslladar la data de Sant Josep del març al juny. La previsió era que entre el 4 i 6 de juny les mesures sanitàries i preventives de la pandèmia ja serien prou permissives per poder celebrar una fira presencial.
El Patronat va dur a terme el 19 de març d’enguany, data de la Fira de Sant Josep, una jornada híbrida com a preàmbul per constatar la celebració de la Fira. Es va oferir un programa a través de les xarxes socials en el qual van participar representants de les administracions i de col·lectius professionals vinculats a la mostra. En aquest preludi firal, el president de l’ens firal i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, reivindicava les fires presencials i feia valer la Fira de Sant Josep com un esdeveniment imprescindible per “entendre aquest rebost de Catalunya que proveeix el territori d’aliments, maquinària, coneixement i tecnologia”.
Solsona es mostrava convençut que serà una “gran fira” i remarcava que “el sol fet de poder-la fer és positiu, tant per a l’economia local com per tornar a situar Mollerussa al mapa socioeconòmic del país”.
El divendres dia 4 la Fira de Sant Josep obrirà portes amb la previsió de poder absorbir un màxim de 8.000 persones alhora entre els diferents sectors: recinte exterior, Saló de l’Automòbil (a les piscines i el parc municipal) i dos dels tres pavellons firals, ja que el pavelló verd l’ocupa el departament de Salut per les vacunacions.
Primera fira de grans dimensions
Segons el director de Fira Mollerussa, Xavier Roure, fa 21 mesos que no se celebren fires del sector d’aquestes dimensions a les comarques de Lleida, la qual cosa els esperona a “ser capaços de fer aquesta fira” amb totes les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries. En aquest sentit, Roure destaca que, tot i que el recinte firal ocupa carrers i avingudes de la capital del Pla d’Urgell, les piscines municipals i pavellons, la Fira estarà distribuïda en diferents sectors perquè es pugui controlar l’aforament.
Roure afegeix que s’han inscrit a la mostra 140 expositors, una xifra força inferior a la prevista en l’edició passada, quan n’hi havia d’haver 240, però ha destacat que es tracta d’una convocatòria “extraordinària” i molt sol·licitada pel sector. Roure afegeix que, per al sector agrícola, el canvi de dates és un contratemps, ja que al març encara no ha començat la campanya agrícola i ara hi ha varietats que ja s’estan collint, i destinar efectius a assistir a una fira pot suposar un contratemps.
Saló de l’Automòbil
Pel que fa al Saló de l’Automòbil, enguany els expositors ocuparan el 100% del recinte de les piscines i el parc municipal, i és que el sector automobilístic s’ha mantingut fidel a la cita mollerussenca, en la qual habitualment aconsegueix un important volum de vendes. L’any 2019 a la Fira de Sant Josep es van vendre 285 vehicles per un valor de 7,6 milions d’euros.
En aquest recinte s’ha senyalitzat un sol sentit de circulació per al públic, amb l’entrada i sortida diferenciada. “Com a mesura extraordinària, el públic interessat en comprar vehicles haurà de contactar prèviament amb el concessionari per poder visitar l’exposició”, destaca Roure.
En l’apartat de les habituals jornades tècniques cal destacar que aquest any seran totes telemàtiques; se n’han programat cinc, al voltant dels temes de la racionalització de l’aigua, medi ambient, fitosanitaris, emprenedoria i la tecnologia en els sectors agrícola i ramader. El programa es va inaugurar el 10 de març passat amb una jornada dedicada al conreu del panís, en la qual van participar 150 persones.
Durant el cap de setmana també s’instal·larà al voltant dels pavellons firals una zona amb un seguit d’atraccions infantils i parades de venda ambulant.
Tot i les bones expectatives dels organitzadors respecte al futur de les fires presencials, alguns expositors consultats consideren, d’una banda, que la pandèmia ha descobert nous llenguatges en els circuits comercials i, de l’altra, que l’exposició de materials no té gaire sentit en l’entorn d’internet, en què la divulgació de producte està contínuament a la xarxa. “Les fires han de tenir més component demostratiu i de camp, així com més aportació tècnica i divulgativa per als sectors”, conclou un d’ells.