ECONOMIA

L’oli de les Garrigues incrementa la seva exportació amb un encariment del 25%

Malgrat la sequera, la DOP produeix un 12% més que l’any anterior

Albert González Farran
i Albert González Farran

Les Borges BlanquesLes cooperatives productores d’oli d’oliva arbequina, la majoria ubicades entre les comarques de les Garrigues, el Segrià i l’Urgell, han tancat ja campanya amb una major producció respecte a l’any passat, cosa que ha permès exportar més excedent a un preu molt més car (fins a un 25% d’increment). Les males collites a Andalusia i Itàlia i la suspensió dels aranzels als Estats Units sobre productes agroalimentaris espanyols han contribuït a disparar el preu de l’oli a granel dels 2,8 euros de la campanya anterior als 3,4 actuals.

Segons la Denominació d’Origen Protegida (DOP) les Garrigues, enguany s’han produït 4,5 milions de quilos d’oli a la zona, una producció que ha estat afavorida per unes olives que arribaven amb un millor rendiment (les olives tenien més oli i menys aigua). La poca pluviometria del 2021, que va presentar registres molt inferiors als 400 litres per metre quadrat a Ponent, ha estat precisament la principal causant d’aquest major rendiment de les olives.

Cargando
No hay anuncios

Segons dades de la DOP, que acull més d’una vintena de cooperatives productores d’oli de les Garrigues, l’increment de producció ha estat del voltant del 12%. De tot el que s’ha produït, la meitat s’ha exportat a granel als mercats internacionals (principalment italians). El president de la DOP, Enric Dalmau, manifesta que hi ha certa satisfacció entre els productors, “sobretot perquè s’han normalitzat els preus, i aquesta vegada ens podrem guanyar la vida dignament”.

L’excedent per a la venda a granel ha estat sobretot important a la cooperativa de Maials, l’entitat que produeix més oli de tota la DOP. L’entitat ha tancat la campanya amb 1,3 milions de quilos d’oli, fins a un 50% més que l’any anterior, i en destinarà gairebé tres quartes parts a l’exportació. “La collita d’olives no ha estat gaire superior que en edicions passades, però el seu major rendiment ens ha acabat donant una producció força alta”, explica el cap administratiu de l’entitat, Carmel Sisteré.

Cargando
No hay anuncios

En qualsevol cas, la DOP recorda que la zona alta de les Garrigues, que coincideix amb les terres que no disposen de regadiu, no ha registrat augments de producció d’oli. Cooperatives com les de Cervià, l’Albi, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell i Vinaixa, entre d’altres, han patit pèrdues per culpa de la sequera i la conseqüent mala collita. “Si hagués plogut una mica més, ara estaríem parlant d’una campanya exitosa”, conclou el president, Enric Dalmau.

Pujades generalitzades

La producció que no s’exporta, la que les cooperatives envasen, es destina al mercat més local, i és aquí on les entitats poden controlar millor els preus. Cooperatives com la de Sant Isidre de les Borges Blanques tenen l’objectiu a mitjà termini d’augmentar les partides d’envasats. “Nosaltres no tenim el control sobre els preus de l’exportació a granel, que a vegades han caigut en picat, mentre que sí que podem fixar-los sobre el nostre propi oli envasat”, explica el director comercial de l’entitat, Francesc Vilanova. Així doncs, la majoria de cooperatives han decidit enguany apujar preus, entre un 4 i un 8% (entre 1 i 2 euros per garrafa). L’increment dels costos en les matèries primes ha fet insostenibles els preus d’anys anteriors, segons expliquen els seus venedors. “Tots els olis del mercat han apujat els preus”, argumenta Carmel Sisteré, “per això no ens resulta gaire conflictiu encarir les nostres exportacions i, especialment, els nostres propis envasats”.

Cargando
No hay anuncios

La cooperativa d’Arbeca és, malgrat tot, de les poques que s’ha atrevit a mantenir el mateix preu de 25 euros per a la seva garrafa de 5 litres. “No ens hem mogut des de fa tres campanyes”, se’n complau el seu gerent, Sergi Millán, tot i que no està segur de poder mantenir el mateix preu durant molt més temps.