SILVINACTION

Quan l’art transforma, és quan té sentit

Art i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
28/02/2023
2 min

Projectes que milloren el món

Projecte expositiu 'El Feat pel Fet'. Associació Promethea de Lleida, del 3 al 31 de març

Tenir motius per llevar-se cada matí, per sentir-se viu, “una raó de ser” no és tasca fàcil. Fem tard en la cerca per trobar el nostre lloc al món? El terme nipó Ikigai mira de respondre a aquesta pregunta. Una noció polièdrica que suggereix que tothom té una motivació existencial i que trobar-la requereix una recerca profunda i sovint llarga d'un mateix. L’artista social ponentí Llukutter sembla que ha anat decididament al seu encontre i ha fet la seva troballa vital: impulsar la creació artística mitjançant projectes col·lectius de transformació i millora social. 

Una de les idees que porta esculpint des de fa un any i que, finalment veurà la llum el 3 de març, és El Feat pel Fet. Un projecte expositiu polifònic i amb un manifest compromís social en què 30 artistes visuals han cocreat braç a braç obres vinculades a una trentena d’entitats. A més, 30 peces literàries inspirades en les obres visuals arrodoneixen la iniciativa solidària que es podrà visitar a Promethea fins al 31 de març. 

Trencant amb els mites de l’amor romàntic

Exposició col·lectiva ‘Treure's les ulleres de rosa.’ Espai Cavallers de Lleida del 7 de març al 8 d’abril.

Ens ensenyen a estimar i a tenir relacions sanes? Els mites de l’amor romàntic, basats en la lògica del pensament binari i assentats en uns rols de gènere molt marcats, han contribuït a perpetuar les desigualtats de gènere. De retruc, es dona ales a les relacions sexoafectives dependents i de control, que en alguns casos  poden, fins i tot, desencadenar situacions d’abús o de violència. 

L’exposició col·lectiva Treure's les ulleres de rosa proposa canviar aquesta mirada i observar “la realitat sense disfresses per canviar el discurs social i millora la detecció, prevenció i acompanyament en casos d’abús.” La mostra, que es podrà visitar a l’Espai Cavallers de Lleida del 7 de març al 8 d’abril, pretén, a més, “donar una veu clara i nítida a les dones.” Sònia Alins, Núria Messegué o Olivia Mae Pendergast són algunes de les artistes participants que, a través de les seves obres, oferiran un diàleg que aportarà “una nova visió, plena de valentia i generositat.” 

Activisme al museu

Nou programa expositiu de La Panera. Centre d’Art la Panera, del 4 de març al 28 de maig

Quan al mes de juliol del 2022 es va anunciar que Christian Alonso havia guanyat el concurs de direcció del Centre d’Art la Panera, el flamant director va desgranar els fonaments del seu projecte. Una programació que ambiciona no només reflectir “els valors d’una determinada societat, sinó que també es compromet a transformar-los, si aquests condueixen a una societat injusta.” La perspectiva feminista, ecològica, postcolonial i inclusiva són els eixos sobre els quals descansa el seu ideari. 

El nou programa expositiu de la Panera, que arrencarà el 4 de març i que es podrà visitar fins al 28 de maig, beu clarament d’aquests principis. L’obra plàstica d’Alba Feito posarà sobre la taula “el desig dissident i l’erotisme multiforme, polític i contracultural” a El desig és una línia que no s'acaba. L’activisme climàtic envairà l’Espai 0 amb la mostra col·lectiva Imaginaris multiespècies #terres de lleida. L’exposició individual Misticisme tecnopop reivindicarà la figura del lleidatà Simon Contra. 

 

stats