SILVINACTION

Intensificació exponencial de l’activitat cultural

Teatre, literatura, art i cultura, molta cultura, en la secció Silvinaction, rèplica del blog Silvinaction.cat que duu el mateix nom

Silvina Sànchez
2 min

Branques literàries

La represa de l’activitat quotidiana després de les vacances d’estiu desperta visions contraposades que van des de la melangia d’afrontar-la a contracor fins a viure-la amb una empenta exultant. Tanmateix, proveeix d'aquell tipus de queviures que nodreixen mons interiors. I és que un dels seus molts al·licients és una crescuda vertiginosa del dinamisme cultural en general i de les lletres en particular. Un dels caus que “proporciona un teixit cultural” ben viu a Lleida és La Irreductible, amb una generosa i inspiradora programació literària. Enguany ofereix La literatura en tres dimensions, un projecte troncal “ambiciós” que es ramifica en la lectura, l’escriptura i el pensament crític fins al mes de juny. Així, als habituals clubs de lectura i tallers de lectura s’hi suma un nou cicle d’escriptura. Una altra de les novetats més destacades és la irrupció del cicle de debats Arrels, que es presentarà el 21 de setembre i que neix per “(re) pensar sobre tres temàtiques des d’una mirada feminista”.

Tàrrega juga

No són pocs els estudis que han posat de manifest els beneficis del joc en totes les etapes de la vida. Estimular el cervell, contrarestar neguits i ser font de diversió i de plaer sense límit d’edat són tan sols alguns d’ells. El teatre de carrer s’ha impregnat d’aquests fruits traient-los a escena mitjançant el fet lúdic i participatiu. Així́ doncs, el joc serà̀el pal de paller de la 44a FiraTàrrega, que tindrà lloc del 5 al 8 de setembre en diversos espais. L’entreteniment, la tradició, la vida i la mort, i la poesia són les altres temàtiques que s’abordaran en l’edició́d’enguany, amb figures de renom i talent emergent i “un ampli ventall de formats per a tots els públics”. De la cinquantena d’espectacles programats, sobresurt Carrer 024 de Sol Picó, Fleurir Les Abîmes de Claire Ducreux i Paloma de Parque de Clara Ingold. Campi qui pugui i Íntims Produccions són dues de les set companyies lleidatanes participants que refermen el ferm compromís de Tàrrega pels artistes locals.

Verema literària i artística

Segons els entesos, el seguiment continu i minuciós de les diferents fases del cicle de la vinya és clau per obtenir una bona collita. Un seguit d’etapes que culminen en la producció d’un vi de qualitat. Talment com en la viticultura, el procés creatiu requereix temps i esforç per cuidar cada detall del cultiu artístic. L'artista lleidatà Jordi Prenafeta ha conreat una “trajectòria de les arts visuals expandides” amb un inequívoc compromís social. La primera exposició individual, Art de frontera, que va veremar fa dos anys, continua en itinerància i es podrà visitar del 2 al 6 de setembre a la UdL. La mostra reflexiona sobre “les fronteres polítiques, físiques i mentals que empresonen, amb obres que tracten les desigualtats econòmiques, les migracions o la guerra”. La publicació del flamant volum Art de frontera recull els fruits de les obres del projecte i l’expandeix amb textos inèdits de l’autor. El llibre es presentarà al Morera el 25 de setembre.

stats