SILVINACTION

Els festivals a les terres de Lleida acullen l’estiu

Música, art i pensament, teatre i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
30/06/2021
2 min
Regala aquest article

Girar full per la porta gran

Fa 23 anys un grup d’amics van decidir llançar-se a l’aventura de crear el festival Paupaterres amb l’ideal d’obrir la porta a una nova iniciativa cultural a l’Urgell i de promoure “una cultura musical sense barreres i a l’abast de tothom”. Al llarg de tot aquest temps, no ha parat d’engrandir-se fins a arribar a ser el festival de música estiuenc referent a Ponent. Aquest any dona l’arreveure al gran format i gira full per buscar altres maneres de dur-se a terme en futures edicions.

El càmping municipal de Tàrrega acollirà la 23a edició del Paupaterres del 8 al 10 de juliol amb una programació que desferma energia i qualitat i que encomana dosis d’entusiasme. Així, les grans figures del cartell Doctor Prats, Roba Estesa i Els Amics de les Arts aniran acompanyades d’El Pony Pisador, La Fúmiga, La Terrasseta de Preixens, Bredda i El Pot Petit. A més, també hi haurà parades d’artesania i food trucks.

Entre la realitat i la ficció

Com percebem el món que ens envolta? Quina és la frontera que separa el que és real del que no ho és? La 2a edició del festival nòmada Errant explorarà “els límits i les connexions entre la realitat i el món de la ficció, a través de la paraula i de la creació artística”. La iniciativa, impulsada per l’IEI de la Diputació de Lleida i comissariada per Jesús Vilamajó, pretén descentralitzar l’oferta cultural a casa nostra i portar anualment “l’art i la reflexió més contemporanis” a diferents zones de les terres de Lleida. Així, aquest any transitarà per les localitats solsonines d’Olius, Sant Llorenç de Morunys i Pinós del 9 al 17 de juliol. La programació, que es vertebra en l’itinerari de l’art, el del pensament i el de la poesia i la música, ofereix un ampli ventall d’activitats que inclou tallers, concerts, exposicions, instal·lacions, debats i performances.

Un entorn ple de somriures

La diversió i l’esbargiment reporten un grapat de fruits que beneficien les nostres vides. A les Valls d’Àneu, el terme esbaiolar-se es refereix al fet de passar-s’ho bé, i des del 2008 és, a més, el nom amb el qual la Cia La Baldufa i l’Ajuntament d’Esterri d’Àneu van decidir batejar el festival d’arts escèniques Esbaiola’t. Any rere any, l’organització ha maldat per oferir espectacles diversos de qualitat artística per a tots els públics amb la intenció de “fer-nos sentir vius” i nodrir l’esperit crític.

La 14a edició de l’Esbaiola’t arriba amb totes les mesures de seguretat i “amb més ganes que mai”. Més d’una vintena de companyies, com Marcel Gros o Campi Qui Pugui, presentaran les seves peces de titelles, cabaret pagès, circ o teatre de text a l’aire lliure i en espais tancats. Durant quatre dies el Pirineu lleidatà aixoplugarà un seguit d’històries que connectaran públic i artistes en un entorn ple de somriures.

stats