CULTURA

El festival 
que cohesiona 
els barris de Lleida

El festival 
que cohesiona 
els barris de Lleida

GERARD MARTÍNEZ MINGUELL
i GERARD MARTÍNEZ MINGUELL

LleidaLa segona edició del festival d’arts en viu Enre9 de Lleida ha fet bullir els carrers, equipaments i jardins de la Zona 9 al llarg de quatre dies amb l’afluència massiva dels veïns de la zona i també de la resta de barris de la ciutat. I és que entre dissabte i diumenge van passar pel festival unes 3.000 persones. “Hi ha un augment de públic exponencial molt poderós i de diferents realitats socioeconòmiques”, explica Enric Blasi, un dels membres de l’organització. Així, l’esdeveniment referma la seva aposta de, mitjançant la cultura, trencar estigmes i cohesionar socialment els barris de la Zona 9 amb la resta del municipi.

Cal recordar que el festival Enre9 va néixer l’any passat amb dos objectius clars. El primer és que la gent de la Zona 9 de la ciutat, que inclou la Mariola, Turó de Gardeny i Blocs Joan Carles, puguin accedir a esdeveniments culturals de manera gratuïta i universal. El segon és que els ciutadans de la resta de barris de Lleida puguin trencar els estigmes i acostar-se a una zona on “normalment no van”, indica Blasi.

Cargando
No hay anuncios

Es pot dir que el festival ha consolidat aquestes fites atès el nombrós i variat públic que ha assistit a la cinquantena d’espectacles programats entre dijous i diumenge en aquesta segona edició. El festival “es consolida per l’interès de la ciutadania per acostar-se aquí a gaudir de la cultura”, diu Blasi. De fet, a totes les actuacions s’ha observat una barreja de “persones d’orígens i realitats socioeconòmiques diferents”, i això referma la idea de l’organització que “és el camí perquè la cultura pugui aportar el seu petit gra de sorra de transformació”, expressa Blasi.

Activitats per a tots els públics

Una prova d’això va ser l’inici de la jornada de diumenge als Jardins 1r de Maig, que va concentrar gran part de les activitats culturals i infantils. Desenes de famílies i infants de diferents orígens, comunitats i barris es van agrupar per gaudir de tallers de maquillatge, espais de lectura o espectacles teatrals com el de La Pera Llimonera. “És una iniciativa molt bona perquè la gent de fora d’aquest barri, com jo, s’hi acostin a fer ciutat i perquè els nens puguin jugar a l’aire lliure”, assegurava una veïna de Lleida.e