Essència al caliu de la lectura
Poesia, gastronomia, teatre i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom
Tastant la història
Les experiències gastronòmiques permeten endinsar-se en diverses realitats que enriqueixen i nodreixen el bagatge personal engendrant noves espurnes a paladars i vides. Les 11s Nits Gastronòmiques al Museu de Lleida engresquen el públic a tastar la història en un maridatge i “viatge gastronòmic als orígens de la vida per descobrir com era la cuina abans de la cuina i el llegat paleontològic del Pirineu i les Terres de Lleida”. La iniciativa, que és una de les activitats paral·leles que clouran l’exposició Què tenim sota els peus?, produïda per l’XMTLLA, s’iniciarà el 9 de febrer al vespre amb una visita guiada prèvia a l’espai museístic de la capital del Segrià. Tot seguit, el restaurant del Parador de Lleida serà la seu d’un atípic àpat “elaborat amb ingredients que evocaran milions d’anys d’antiguitat”.
Vallverdú viu el somni
“No somiïs la vida, viu el somni”. Amb aquest preludi Josep Vallverdú obre el camí al poemari acabat de sortir del forn Atresorat silenci. L’escriptor lleidatà celebra enguany el centenari del seu naixement vivint aquesta màxima plenament. L’Any Josep Vallverdú, que es festejarà en diversos municipis de Catalunya durant el 2023, pretén “difondre l’obra d’un dels escriptors més prolífics de la literatura catalana perquè es mantingui viva, sigui referent de llegidors i crítics i motiu d’estudi acadèmic arreu dels territoris de parla catalana”. La programació d’actes inclou un fèrtil i ric assortiment d’activitats heterogènies com conferències, espectacles, rutes literàries, projeccions de documentals, exposicions, clubs de lectura i recitals de poesia, entre d’altres. Tot plegat afavorirà que “Vallverdú es faci present” arreu.
El cos a escena
La pressió social sobre els cossos que la societat exigeix, especialment en les dones, és una forma de violència que desencadena “frustració, obsessió i riscos de salut per arribar a aquest ideal de bellesa impossible”. Les Impuxibles amarraran les seves àncores escèniques i de denúncia l’11 de febrer al Teatre de la Llotja de Lleida amb l’espectacle FAM. Una peça que amalgama música, moviment, paraula i imatge i que incideix en “els trastorns d’alimentació, l’envelliment, la pornificació del natural i el consentiment”. La companyia, que es caracteritza per fugir dels convencionalismes discursius i per abordar problemàtiques socials amb una mirada revolucionària, convida amb FAM a la reflexió sobre les relacions i l’estima envers un mateix i els altres, per revelar “que el cos és al mateix temps el problema i la solució”.