SILVINACTION

Espurnes que encenen moments

Arts escèniques, art contemporani i cultura popular, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom

SILVINA SÀNCHEZ
25/05/2022
2 min

Enrenou a la Zona 9

La màgia del vincle permet teixir xarxes que beneficien el conjunt de la població i afavorir una societat més cohesionada. Nombroses iniciatives que es forgen comunitàriament exploren la participació oberta de tothom per allargar la mà a la interculturalitat i a una vivència positiva de la diversitat. El 1r Festival d’Arts Escèniques Enre9 veu la llum amb aquest afany. L’Enre9 es durà a terme del 26 al 29 de maig a la zona 9 de Lleida, un dels districtes més estigmatitzats de la ciutat.

El festival neix del treball en comú de diferents col·lectius i associacions per dinamitzar i empoderar el veïnat, acostar el consum cultural i, alhora, destruir aquell mur invisible que sembla separar aquests barris de la resta del municipi. Durant quatre dies la programació inclourà uns 50 espectacles professionals de teatre de carrer, circ, dansa o música que es maridaran amb “altres expressions artístiques sorgides del treball comunitari i social”.

Viladot perfuma l’Embarrat

Són moltes les veus que adverteixen que en l’era de la sobreinformació i la hipercomunicació s’han aixecat, paradoxalment, murs i aïllament entre les persones. El festival interdisciplinari de creació artística contemporània Embarrat aprofundirà sobre el concepte de la incomunicació del 27 de maig al 5 de juny a la capital de l’Urgell.

Cal Trepat aixoplugarà la 8a edició amb una fusió d’art, poesia, performances, concerts i conferències. L’obra de Guillem Viladot serà el perfum poètic que nodrirà les activitats programades, les quals “revisitaran i abraçaran el pensament d’aquest creador polifacètic i universal”. Així, l’epicentre del festival seran les exposicions col·lectives Pardal Lo i La incomunicació. Enguany l’Embarrat s’estén en el temps i en l’espai per “fer arribar l’art contemporani a més públic”. És per això que altres poblacions ponentines acolliran les dues exposicions i alguns tallers artístics del juliol al novembre.

Una flama ben encesa

Perquè la flama de les tradicions no s’apaivagui i es mantingui ben encesa, cal que any rere any es visquin i se celebrin com a pròpies. Les Festes del Foc del Solstici d’Estiu, Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco des del 2015, es duen a terme d’aquesta manera en diversos municipis muntanyencs de Catalunya, l’Aragó i Andorra. La cultura popular festeja les últimes alenades de la primavera i els primers batecs estivals amb el foc ancestral com a gran protagonista. Una festa relacionada amb el culte al sol, que augura bones collites i espanta els mals esperits.

Després d’un 2021 amb restriccions i alguna suspensió, el calendari de falles a la província de Lleida es reprèn amb la normalitat habitual a partir del 17 de juny amb taros, haros i altres elements fallaires. La Pobla de Segur, Durro i Sort són les primeres poblacions que encendran la temporada de falles el tercer cap de setmana de juny.

stats