El despertar de la primavera cultural ponentina
Arts escèniques, música i cultura, molta cultura, a la secció mensual Silvinaction, rèplica del blog que porta el mateix nom
Jazz en estar pur
Crear llistes de reproducció personalitzades en plataformes de música digital ha esdevingut una pràctica comuna en els últims anys. En l’era de l’oferta infinita, aquest fet pot afavorir una gestió més eficient del temps i una individualització de continguts. Amb tot, alguns estudis apunten que la capacitat humana d’atenció s’ha debilitat substancialment i que el lliure albir s’està erosionant, ja que els sistemes de recomanació tecnològics deixen poc espai a la sorpresa i la casualitat. Anar de concert o de festival és una bona manera d’obrir nous horitzons i ampliar mires musicals. El nou cicle Jazz Acústic, coproduït per l’Auditori Municipal Enric Granados de Lleida i Quadrant Produccions, proposa al públic descobrir o redescobrir les sonoritats de tres grans veus del “jazz sense amplificar, jazz en estat pur”. Ariel Brínguez estrenarà el cicle el 14 d’abril evocant els “sons i ritmes afrocubans dels anys 50” maridats amb “les concepcions musicals actuals”. Les composicions creades per Lluís Capdevila durant la seva residència artística a Lleida es presentaran en concert el 27 d’abril. La cirereta final arribarà el 5 de maig amb swing, jazz clàssic, blues, gòspel i “picades d’ullet a altres estils de la música afroamericana” de l’artista nord-americana Gwen Perry, reconeguda com a “senyora de la música i la cançó”.
Raïls d’arts escèniques
Els viatges en tren per plaer propicien tastos de vivències insòlites i apassionants que obren finestres a nous bocins del món. A Balaguer una locomotora cultural propulsa vagons escènics contemporanis que forneixen els passatgers de travesses singulars. La sala La Mercantil, que es va posar en marxa el setembre del 2021 per “descentralitzar la cultura i omplir el buit existent de sales privades i independents a la província de Lleida”, afavoreix la descoberta de propostes regulars, híbrides, produccions pròpies i activitats culturals i formatives en el món escènic. La programació primavera-estiu 2023 de La Mercantil, que arrencarà el 16 d’abril i finalitzarà l’1 de juliol, recorrerà una ruta escènica eclèctica amb una freqüència quinzenal o setmanal. La “comèdia intensa i profundament humana sobre el sentit i el valor real de l’art en el món You Say Tomato ” és la primera de les vuit parades que farà. Els dies 20 i 21 de maig s’aturarà en els teixits circenses de l’espectacle Xarxes de l’arpista lleidatana Berta Puigdemassa i la trapezista Júlia Ferrero. El Premi Butaca 2022 a millor espectacle de petit format Hamlet 0.1 obrirà de bat a bat i “disseccionarà la dramatúrgia de Shakespeare amb humor” el primer diumenge de juny. El pati de La Mercantil acollirà un final de trajecte de traca i mocador, “transgressor, eròtic i burlesc”, amb Cabaret 13 els dies 30 de juny i 1 de juliol.
El valor de sumar
Col·laborar i aglutinar esforços més enllà d’egos personals genera i crea sinergies participatives que enforteixen vincles. La companyia segarrenca Sound de Secà engendra espectacles de carrer híbrids que reivindiquen una societat més justa i inclusiva. El seu últim treball, +, és una amalgama de dansa, veu, percussió i poesia que propugna la importància de sumar “com a lluita comunitària i necessitat humana per celebrar les nostres diferències”. “La suma contra els discursos d’odi cap al diferent i contra l’individualisme”. + és una de les peces que es podran veure en la quarta edició del Festival Mil Maneres, que omplirà novament places, carrers i altres espais d’Alcoletge de propostes escèniques per a totes les edats del 28 al 30 d’abril. Sota el lema “Mil maneres de vibrar”, la música tindrà un pes cabdal en l’edició d’aquest any, així com espectacles reconeguts i premiats en diferents certàmens del sector. “El carismàtic i tendre Tortell Poltrona, un dels pioners europeus en la renovació del pallasso”, serà l’encarregat d’inaugurar el festival el 28 d’abril amb Post-Clàssic. La guardonada companyia lleidatana Campi Qui Pugui presentarà Camí a l’escola i La casa més petita en dues dobles sessions de matí i tarda. El viatge al circ i la música del Col·lectiu TQM clourà el Mil Maneres amb VoloV, “inspirat en l’obra clàssica Els ocells d’Aristòfanes ”.