Cribatges i controls periòdics per als temporers de Lleida
Temen que es repeteixi l’arribada massiva de sensepapers
LleidaLa campanya de la fruita a Lleida està a punt de començar. Després de la temporada del 2020, en què als problemes habituals s’hi van afegir els derivats del covid-19, aquesta campanya començarà amb un cribatge massiu dels treballadors de la fruita i amb una ampliació dels llocs de vacunació (un més a Lleida ciutat i un altre al Baix Segre). No obstant això, “els criteris de vacunació continuaran sent sanitaris”, avisa el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.
Els cribatges es faran durant les dues primeres setmanes de maig i després hi haurà controls periòdics per detectar possibles casos asimptomàtics. A més, per aconseguir més efectivitat, es destinaran un centenar de persones per dur a terme aquests seguiments.
Alberg sí, però el 2022
La construcció d’un nou centre al barri de Pardinyes per als treballadors temporers que ho necessitin, així com altres persones que puguin requirir-ho la resta de l’any, “servirà per acabar amb les imatges dels últims vint anys de centenars de persones dormint de manera indigna i insalubre al carrer”, explica la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall. Ara bé, les obres no es preveu que s’acabin fins a la primavera del 2022, cosa que deixa la campanya d’aquest any en una situació semblant a l’anterior.
La portaveu de la Plataforma Fruita amb Justícia Social, Gemma Casal, considera que és una mesura “per desviar l’atenció i tapar les carències que hi tornarà a haver”. L’anunci, per cert, no ha sigut ben acollit per alguns veïns del barri, que fins i tot han creat una plataforma de rebuig a la construcció de l’espai.
De nou, la Paeria posarà a disposició dels temporers sense sostre el pavelló de Fira de Lleida. Ara bé, els usuaris ja no dormiran en hamaques sinó en llits, les taquilles estaran tancades -no com l’any passat- i el menjar se servirà en funció del lloc d’origen dels usuaris. Amb tot, des de la Plataforma Fruita amb Justícia Social expliquen que acollir els temporers en aquest espai continua sent “inhumà”. Tal com explica Casal, la responsabilitat que els temporers tinguin un sostre durant la campanya és exclusiva de la patronal, dels empresaris que els contracten. Per tant, “si els albergs acaben acollint treballadors s’estarà ocultant un frau, perquè es cobriran els costos que hauria d’assumir la patronal amb diners públics”. “Albergs sí, però no per a tots els treballadors”, sentencia Casal.
Temporers o sensesostre
El president d’Afrucat, Francesc Torres, demana que s’abandoni el terme temporer per referir-se a qui necessita fer ús d’aquestes instal·lacions. Segons Torres, les persones que treballen a la campanya de la fruita tenen el conveni en regla i cobren per sobre del salari mínim interprofessional. “No hi ha cap motiu perquè dormin al carrer”, afirma. Segons Jaume Pedrós, coordinador d’UP a Lleida, el principal problema és que es continua escampant el rumor que la gent sense papers hi acabarà trobant feina tard o d’hora: “Si quan arribés la primera persona algú els digués que sense papers no es pot fer res, ja no vindria ningú més”.
Però la Plataforma Fruita amb Justícia Social insisteix que aquestes persones sempre acaben treballant i que aquest any no serà diferent: “Treballaran en nom d’algú altre o clandestinament, però treballaran, perquè Lleida continua necessitant braços”.