CULTURA

Catorze concerts de música clàssica en una setmana a Cervera

El Festival de Pasqua commemora els naixements de Cassadó i Blancafort

Joan Espina i Jordi Castellà interpretant Ramanza de saló, de Manuel Blancafort.
A.G.F.
30/03/2022
3 min

LleidaCervera s’ha convertit, després de dotze anys, en el referent de la música clàssica que es produeix a Catalunya. El seu Festival de Pasqua acabarà reunint enguany deu produccions, algunes d’inèdites, i un total de catorze concerts en poc més d’una setmana (del 7 al 16 d’abril). Es tracta d’un festival pràcticament únic a tot Catalunya, que recupera el format presencial, suprimit en les dues edicions anteriors per culpa de la pandèmia. El Paranimf de la Universitat, l’Auditori de Cervera, l’església de Sant Joan, el Conservatori de Cervera i el Gran Teatre de la Passió seran els cinc espais on es duran a terme més de mil minuts de música clàssica en viu, ara sí, en un format de ple aforament.

Aquest és el segon any que el músic i professor Jordi Armengol dirigeix el festival, que enguany està dedicat al 125è aniversari del naixement de dos compositors catalans de la talla de Gaspar Cassadó i Manuel Blancafort. El primer, marcat per Pau Casals, va ser un gran violoncel·lista que va actuar tant de solista per tot el món com fent duo amb la pianista, també catalana, Alícia de Larrocha. Per la seva banda, Manuel Blancafort, nascut el mateix any 1897, era íntim amic de Frederic Mompou i va acabar la seva carrera guardonat amb la Creu de Sant Jordi (1982). En aquest sentit, el festival dedicarà dues matinals de petit format a cadascun d’aquests compositors, a més de conferències a càrrec dels seus principals coneixedors; parlem de Xavier Calsamíglia (un dels nets de Blancafort) i la doctora Gabrielle Kaufman.

Inauguració

Cal destacar que l’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida, que sempre ha estat present en aquest festival, serà l’encarregada d’inaugurar-lo oficialment amb un concert que, per primera vegada, serà dirigit per una dona, Gloria Isabel Ramos, que precisament va ser la primera directora d’una orquestra espanyola (a Còrdova, l’any 2001), però també amb experiència dirigint orquestres a Londres, Viena, Leipzig i fins i tot Mèxic.

A més del format presencial, el festival recupera també el concert escolar, una proposta dedicada als alumnes dels centres educatius del territori. Per a ells es representarà el conte musical Pere i el llop de Serguei Prokófiev, una proposta de música a càrrec de LleidArt Ensemble i dansa amb el prestigiós Ballet de Barcelona.

Un festival transversal

El mateix Jordi Armengol va destacar “la transversalitat” del programa previst per a aquest any. És a dir, hi haurà música de diferents èpoques, de formats diversos i amb multiplicitat d’instruments. La transversalitat del festival es materialitzarà, per exemple, amb la interpretació “nòrdica” de cançons populars a càrrec de la banda suïssa Hirundo Maris i amb les cordes del Quartet Cosmos, entre altres propostes que van del Barroc a la música clàssica més actual. “Insistim fins i tot en la recuperació del nostre patrimoni històric musical”, afegeix el director, que posa com a exemple la interpretació d’un motet trobat a l’Arxiu Comarcal de la Segarra.

En la línia estratègica del Festival de Pasqua per convertir-se en un espai de coneixement i divulgació de la música clàssica, hi haurà també una exposició sobre la fàbrica de rotlles de pianola propietat del pare de Blancafort. La mostra difondrà la història i el funcionament de la fàbrica, on Blancafort va començar a aprendre música perforant els rotlles i traslladant-hi les notes de les partitures. En aquesta mateixa mostra també es podrà escoltar el so d’una pianola Chassaigne & Frères, construïda a la ciutat de Barcelona ara fa un segle.

El director dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, que és precisament veí de Cervera, va felicitar recentment “l’especificitat d’aquest festival”. Turull va recordar que “no n’hi ha cap altre com aquest” i va subratllar el suport que li dona la Generalitat. Per la seva banda, el paer en cap de Cervera, Joan Santacana, va fer una crida a omplir els espais del festival. “Al cap i a la fi, la nostra ciutat és al bell mig de Catalunya i tothom hi pot arribar perfectament”, va afegir l’alcalde. Santacana va recordar que el festival ha sigut “una aposta persistent per difondre la qualitat de la música clàssica de casa nostra, tant del nostre primer director, Xavier Puig, com de tots els que han vingut”.

El festival, que té un pressupost d’uns 80.000 euros, està patrocinat, a més de la Generalitat, per la Diputació de Lleida i l’Institut d’Estudis Ilerdencs. La seva vicepresidenta, Estefania Rufach, assegura que l’ens provincial “simplement fa d’acompanyant, apostant per la qualitat”.

stats