SOCIETAT

Les baixes temperatures passen factura als bolets

L’IEI acull una nova mostra 
amb una setantena de varietats

ARA / ACN
2 min
Públic observant bolets de primavera en el marc de la 26a Mostra 
de Bolets de Primavera de les Terres de Lleida.

Lleida“La temporada de bolets de primavera és molt fluixa a causa de les baixes temperatures que es registren al Pirineu”, apunten els membres de la societat micològica de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), que un any més n’han organitzat una mostra al pati de l’IEI. I és que les pluges d’aquesta primavera han estat molt beneficioses, “però si hagués fet una temperatura més suau la temporada de bolets hauria estat molt abundosa”. Per contra, el termòmetre baixa en picat a les nits, i això evita que els bolets que haurien de sortir acabin fent-se grossos.

Casimiro Duaigües, membre de la secció, explica que, malgrat les pluges, no surten gaires bolets, i que dels que són comestibles només predominen el moixernó i el bolet de neu. Els altres “no han acabat de fructificar”, lamenta, sobretot les carreretes, que són dels més característics d’aquests mesos.

La 26a Mostra de Bolets de Primavera de les Terres de Lleida no s’ha allargat més de dos dies perquè els bolets no aguanten tantes hores exposats sense conservació. Això sí: la mostra desperta la curiositat de molts vianants que passegen per l’eix comercial i que entren a veure quines varietats de bolets es poden trobar aquesta primavera al bosc.

Duaigües alerta que cal anar amb precaució a l’hora de collir-los i, sobretot, consumir-los, atès que “hi ha molta gent que es pensa que són immunes i després passa el que passa”. “Tots els bolets són una mica indigestos, i per això s’ha de vigilar amb la quantitat que se’n consumeixi i el punt de cocció”, diu. De les 70 espècies que hi ha exposades, només unes 10 són comestibles.

Com és tradició, de cara a la tardor es farà una altra mostra però amb els bolets corresponents a aquesta estació de l’any.

stats