Un 2025 per viure a l’abric de la cultura
Música, teatre, cinema i cultura, molta cultura, en la secció Silvinaction, rèplica del blog (silvinaction.cat) que duu el mateix nom
Agramunt aixeca el teló
Com es viu la pèrdua d’una mare en una edat molt tendra? La peça Matres de la Cia Campi Qui Pugui se submergeix en la gestió del dol en la infància, fugint de melodrames i abraçant una tendresa que dibuixa somriures. La posada en escena d’aquesta obra aixecarà el teló el 8 de febrer del 7è cicle d’arts escèniques i musicals Brots d’Agramunt, que fins al 10 de maig portarà set espectacles eclèctics d’alt nivell al Teatre Casal. El Brots acollirà un seguit de propostes escèniques de teatre musical, dramatúrgies “contemporànies que qüestionen els prejudicis socials o creacions humorístiques”, entre d’altres. La reflexió sobre l’amor en clau feminista d’Amor a mort de The Feliuettes, la sàtira política i l’humor punyent d’Els ocells de La Calòrica i la LGBTI-fòbia i la pressió mediàtica que planteja Pols de diamant són algunes de les representacions més destacades de la temporada.
Vivències musicals
La capital de l’Urgell va arrencar el 25 de gener una nova temporada de vivències musicals al caliu del pianista manresà Manel Camp, que va fer les delícies del públic assistent amb les seves sonoritats jazzístiques. Un concert que va aixoplugar el Teatre Ateneu i que va donar el tret de sortida a una nova edició del Tàrrega Sona. El cicle avituallarà diversos espais del municipi amb una multiplicitat d’estils musicals, com ara funk, soul, reggae, pop, trap, òpera o la cançó d’autor, fins al 12 d’abril.
La música d’arrel negra de Fontana Band i Koko-Jean & The Tonics compartirà escenari el 8 de febrer. La cantautora i activista aranesa Alidé Sans, els ritmes urbans de Yung Rajola i Mama Dousha o la representació de La traviata de Verdi completen un cartell “heterogeni, transversal i amb noms consolidats i emergents de l’escena musical del país”.
Imaginaris animats amb consciència ambiental
La incorporació de la perspectiva ecosocial en les manifestacions artístiques permet incidir en la sensibilització col·lectiva respecte als vincles entre les persones i el seu entorn social i natural. La 29a edició de l’Animac, que tindrà lloc del 20 al 23 de febrer en diversos espais de Lleida, abordarà el lligam entre humans i animals i aprofundirà sobre com “ens estem apropant al regne animal en diferents àmbits, i de quina manera el cinema d’animació ajuda a entendre i representar aquesta relació, cada cop més conscient i respectuosa amb la natura”. Sota el lema We, animals, la mostra comptarà amb un ampli ventall de projeccions de curtmetratges i llargmetratges d’animació i altres activitats paral·leles, com conferències, exposicions o tallers, per “explorar el diàleg entre humans, animals i tecnologia des d’una mirada crítica, creativa i amb consciència ambiental”.