RESSACA ELECTORAL CRISI A LA DRETA

Sectors del PP obren el debat per rellevar Rajoy

Rajoy va ser ahir al Senat, on el PP no el va rebre amb la sonora i llarga ovació amb què l’acullen quan hi ha hagut eleccions.
i Joan Rusiñol
27/05/2015
4 min

MadridJuan Vicente Herrera, president de Castella-Lleó, va posar veu ahir al malestar -a la irritació- d’una part del PP per la derrota de diumenge, de la qual els candidats de pobles i ciutats feia setmanes que alertaven. La direcció del carrer Génova de Madrid no va voler escoltar-los abans de la campanya i va garantir-los que n’hi hauria prou amb un relat triomfalista de la recuperació econòmica per convèncer una ciutadania cansada de crisi i corrupció. Aquesta actitud ha acabat per impactar, com un bumerang, contra el president del partit i del govern espanyol, que es resisteix a fer canvis, tot i que la renovació comença a emergir de manera inevitable en molts territoris.

Quan li van preguntar en una entrevista a Onda Cero si Mariano Rajoy és el millor candidat a la Moncloa, Herrera va afirmar: “Li diria al president: mira’t al mirall i respon-te tu mateix”. Ara bé, després va afegir que si vol repetir com a cap de llista té “totes les raons, motius i legitimitats” per fer-ho. L’entorn del cap de l’executiu espanyol es va aferrar a aquesta segona part de la reflexió per negar que un dels barons més veterans i amb més suport social -es va quedar a un escó de la majoria absoluta- l’estigués qüestionant. Però que Herrera estava enfadat era evident: entre altres coses va admetre que no va anar al comitè executiu de dilluns perquè no va voler, i fins i tot es planteja si optarà a la investidura com a president. Els dards a la direcció van continuar. Va dir que havien “abusat del discurs de la recuperació” mentre hi ha moltes persones a l’atur, i va lamentar “l’arrogància” del ministeri d’Indústria cap a la mineria per explicar part de la seva davallada electoral. Apel·lant al seu antecessor, Juan José Lucas, va advertir que el PP pot estar resultant “antipàtic” als electors.

Un altre president amb trajectòria, el de la Rioja, Pedro Sanz, va evidenciar el poc entusiasme que ara mateix genera internament la candidatura de Rajoy per a les eleccions de finals d’any. Es va limitar a dir que “si es veu amb força, el partit no li pot dir que no”. Entre altres motius, perquè els estatuts preveuen, com va recordar Esperanza Aguirre a la tarda, que el líder de la formació serà també l’aspirant a presidir el govern d’Espanya.

Qui també es va fer sentir ahir va ser Ana Botella, encara alcaldessa de Madrid. Lluny del discurs oficial, que no es cansa de recordar que en aquest 24-M han sigut la força més votada, la dona de José María Aznar va sentenciar: “Els resultats han sigut molt dolents i correspon als òrgans directius del partit fer una anàlisi en profunditat que encara, 48 hores després de les eleccions, no s’ha fet”. Un cop analitzades les causes serà l’hora de “prendre mesures”. Enfrontada a Aguirre, malgrat que tots dues formen part de l’ala més a la dretana, Botella va lamentar que ara la capital de l’Estat sigui “més d’esquerres que no pas fa una setmana”.

L’aspirant popular a l’alcaldia, sempre crítica amb Rajoy, ja es va afanyar a demanar una “refundació” del PP i va avançar que ella, com a presidenta del partit a Madrid, convocarà un congrés extraordinari un cop constituïdes les institucions sorgides dels comicis. Una determinació per “arribar al fons de la regeneració” que contrasta amb la intenció de no moure peça ni al govern ni al partit. Es tracta de l’enèsim pols intern de l’aguirrisme, si bé aquesta vegada més debilitat per haver perdut l’alcaldia, on molt probablement governarà l’esquerra. Aguirre no va avançar si es presentarà per continuar liderant la dreta madrilenya o si deixarà pas, com indica la lògica, a Cristina Cifuentes si és la nova presidenta de la comunitat.

De moment la pretesa refundació es limita a una renovació generacional obligada pel cataclisme a les urnes, que desplaçarà el centredreta de molts governs. Ja han anunciat que fan un pas enrere el valencià Alberto Fabra, el balear José Ramón Bauzá i l’aragonesa Luisa Fernanda Rudi, que probablement serà senadora autonòmica. Tots ells assumeixen el pes de la caiguda de vots respecte del 2011 i, per això, a partir d’ara les mirades es fixen en Rajoy -cada cop més sol- per saber si pensa entomar una part de la derrota. Algun dirigent subratllava dilluns que el problema real és que la marca no ven i això s’ha d’arreglar a Madrid.

Alonso vol més centrisme

L’entorn del president espanyol provava ahir de receptar calma i assegurava que, d’entrada, havia parlat amb tots els barons i que prendrà les mesures que considerés necessàries quan acabi el procés de “digestió” dels resultats. A diferència d’altres ocasions, els senadors no el van rebre ahir amb una forta i llarga ovació per felicitar-lo per haver guanyat els comicis.

D’entre els més joves, el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, va sortir en defensa de la continuïtat de Rajoy però va demanar un discurs més al centre. L’andalús Juan Manuel Moreno, en canvi, es va allunyar de la inacció governamental i va anunciar que ell canviarà “estils, estratègies i fins i tot cares” per recuperar “frescor”. Malgrat tota aquesta polseguera, ningú dubta que el president espanyol intentarà revalidar com a candidat: per responsabilitzar-se electoralment de la seva gestió aquests quatre anys i perquè no hi ha un lideratge alternatiu potent. El debat pel relleu generacional, però, s’ha destapat i ja no té aturador.

Aguirre vol un front PP-PSOE-C’s contra Podem

Operació a la desesperada de la líder del PP madrileny, Esperanza Aguirre, per evitar que Manuela Carmena, d’Ahora Madrid -el partit de confluència entre Guanyem i Podem-, sigui la pròxima alcaldessa de Madrid. La candidata popular al consistori va fer una crida ahir al PSOE i Ciutadans a crear un front comú contra l’“esquerra radical”, que vol fer servir, segons el seu punt de vista, el consistori madrileny com a “trampolí” cap a la Moncloa per “trencar el sistema occidental i democràtic”. I si ella és un problema en aquest procés, va assegurar en roda de premsa des de Génova, estaria disposada a fer un pas enrere i no ser alcaldessa. El cap de llista del PSOE, Antonio Miguel Carmona, es va afanyar a dir que no a la proposta. Des del primer minut els socialistes han dit que estan a favor del canvi a Madrid i ja han arribat a una preacord de govern amb Ahora Madrid. Està previst que avui Aguirre es reuneixi amb C’s, però no suma suficient per governar.

stats