Mas i Junqueras tanquen un acord de llista, govern i legislatura
Els dos dirigents ocuparan els llocs 4 i 5 a la candidatura per Barcelona
BarcelonaAcord tancat i a punt de ser rubricat oficialment. El Palau de la Generalitat va tornar a ser ahir l’escenari d’una reunió entre Convergència, ERC, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que va acabar amb una entesa que al vespre va ser ratificada pels òrgans de direcció de partits i entitats presents en les negociacions. CDC ho va fer per unanimitat. “Ara comença l’hora de la veritat”, sostenia al vespre una font coneixedora dels contactes. El president, Artur Mas, ha aconseguit fer virar el posicionament de les entitats i d’ERC -partidaris d’una llista civil sense polítics- i ocuparà el número 4 per Barcelona, just per darrere de tres independents i just per davant d’Oriol Junqueras, que al llarg dels últims mesos havia desestimat la confecció d’una llista unitària.
El pacte a què han arribat partits i entitats, del qual no formarà part la CUP tot i que ahir també era a Palau, ja preveu els termes del futur Govern -sempre en cas que el 27-S el sobiranisme s’endugui la victòria- i el repartiment de càrrecs al grup parlamentari. Encara hi ha detalls cabdals, però, que s’han de polir molt aviat, com és el cas del cap de llista. Durant les pròximes hores se solemnitzarà una entesa que tanca el debat que s’ha allargat durant mesos i que ha fet trontollar la unitat en alguns períodes del procés.
Format de la candidatura
60-40 de proporció entre CDC i ERC als llocs reservats a polítics
Artur Mas i Oriol Junqueras -que ocuparan els números 4 i 5 per Barcelona- no seran els únics representants dels partits que formin part de la llista unitària. Al llarg de la candidatura hi haurà reservats espais per a polítics -l’altra meitat- en una proporció de 60-40 entre CDC i ERC, alhora que hi haurà fórmules per incloure-hi representants de Demòcrates de Catalunya (DC) -l’escissió d’Unió presentada aquest cap de setmana- i de Moviment d’Esquerres (MES). Les dues formacions han participat en les reunions dels últims dies a Palau. DC ocuparà algun espai reservat per a Convergència i MES s’ubicarà en algun número destinat a ERC.
Els independents ocuparan els tres primers llocs per Barcelona -el més “lògic”, segons les fonts de la negociació consultades, seria que fossin proposats per les tres entitats del sobiranisme civil-i els dos primers números a Girona, Lleida i Tarragona. El fet que Mas i Junqueras ocupin els llocs 4 i 5 per Barcelona obliga que dos dels tres primers candidats siguin dones, segons els estàndards de paritat. Els independents també ocuparan el 6 i el 7 a la principal demarcació catalana.
Govern
Presidència per a Mas i vicepresidència per a Junqueras
La proposta pactada per CDC i ERC dóna per fet que Mas serà el president de la Generalitat en cas que la llista sobiranista obtingui majoria parlamentària. L’acord planteja que els republicans tinguin una vicepresidència -molt probablement ocupada per Junqueras- i que hi hagi un repartiment de 60-40 per a Convergència i els republicans en nombre de consellers. El portaveu de l’executiu serà un membre del partit que lidera Mas, segons fonts pròximes a les negociacions. En cap moment es descarta la incorporació d’independents “de prestigi i de consens” per establir els termes de la “desconnexió” amb Espanya a través de la creació d’estructures d’estat fonamentals per garantir la supervivència d’un hipotètic estat català.
Cap de llista
Un càsting que s’ha de tancar durant els pròxims dies
“En les pròximes 72 hores se sabrà qui encapçalarà la candidatura”, assenyalava un dels negociadors després de la cimera a Palau. Es busca una personalitat “de consens”, que no generi “rebuig” en cap dels actors implicats en la negociació. Les opcions, que s’aniran posant damunt la taula de manera imminent, passen per noms com Carme Forcadell -expresidenta de l’ANC-, Raül Romeva -exdirigent d’ICV, al capdavant de la campanya Ara és l’hora i que no compta amb unanimitat de simpaties a Convergència- i Carles Viver i Pi-Sunyer, comissionat per a la Transició Nacional.
Parlament
President republicà i repartiment de funcions al grup de diputats
Segons les fonts consultades, en cas de victòria de la llista unitària, ERC ocuparia la presidència del Parlament. CDC tindria la presidència del grup parlamentari sortit de la candidatura avalada per les entitats, i els republicans podrien nomenar el portaveu de grup. La idea que planteja l’acord és que la legislatura duri 18 mesos a l’espera de concretar la constitució de l’estat català.
Programa electoral
Estructures d’estat, independència i eix econòmic
Segons fonts de la negociació, bona part del programa electoral es basarà en el full de ruta que CDC, ERC i les entitats van pactar el 30 de març i que marca els terminis de la independència. El programa també inclourà els plans que està definint Viver i Pi-Sunyer sobre les estructures d’estat per establir les bases de la “desconnexió”. El full de ruta electoral dedicarà un apartat a l’eix econòmic i social. “Aquí és on els republicans voldran marcar perfil”, assenyalen fonts convergents consultades. En tot cas, les parts implicades tenen clar que per combatre la nova esquerra caldrà associar la independència a un procés incontestable de regeneració.