CDC i ERC posaran per escrit que Mas torni a ser president

Romeva ho qüestiona i Munté el rectifica ràpidament

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va coincidir amb el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, just un dia després que es confirmés la designació.
Oriol March
24/07/2015
3 min

BarcelonaConvergència i ERC tenen intenció de posar per escrit que el president de la Generalitat, Artur Mas, serà el candidat a la reelecció en cas que la llista Junts pel Sí -que comparteixen amb les entitats civils- aconsegueixi la victòria el 27-S. Així ho assenyalen fonts consultades de les dues formacions després que el cap de files de la candidatura, Raül Romeva, posés en qüestió en dues entrevistes a mitjans de comunicació - El Periódico i Crític - que Mas hagi de ser de nou president de la Generalitat. “Jo president? No li dic ni que sí ni que no”, va dir al matí a la Cadena SER. “L’acord presentat no diu explícitament això”, defensa Romeva. Una visió que va ser ràpidament desmentida per la vicepresidenta del Govern, Neus Munté, que va indicar que l’acord de Junts pel Sí “passa perquè Mas continuï exercint” en cas de victòria. En una línia similar es va expressar el president de l’ANC, Jordi Sànchez, afirmant que Mas serà president si guanyen i que el tema “no és motiu de debat ni de tensions internes”.

Fonts coneixedores de les negociacions entre els partits asseguren que aquest punt es va pactar el dilluns 13 de juny a Palau, en la cimera que va derivar en un preacord ratificat dimarts per les cúpules de totes les organitzacions implicades. Aquest pacte inclou que la presidència de la Generalitat seria per a qui designi Convergència -Mas- i la vicepresidència per als republicans. Al Parlament la presidència recauria en ERC -com en l’època dels governs tripartits- i la presidència del grup parlamentari Junts pel Sí seria designada per CDC.

“Tot això es posarà per escrit i es presentarà públicament”, assenyalen els negociadors. Els dos partits encara estan polint els serrells de l’acord i tenen intenció de fer-lo públic “en les pròximes setmanes”. De moment, Junts pel Sí ha fet públic un resum del full de ruta per dur Catalunya a la independència -fins i tot en cas de bloqueig de l’Estat- i una agenda social que l’acompanya. Els noms dels caps de llista a Girona, Tarragona i Lleida, també independents, són una incògnita i s’estan tractant a la taula de negociació. Els partits, per la seva banda, estan seguint els processos interns per fer les llistes. Aquest cop, però, s’hauran d’intercalar amb els independents tenint en compte la paritat.

La idea que tenen CDC i ERC és “detallar al màxim” la composició i les àrees del futur Govern -sempre que, esclar, la candidatura sobiranista s’endugui la victòria- i presentar-ho abans de les eleccions. “L’acord de governabilitat està basat en la confiança mútua”, va considerar Munté en un esmorzar informatiu. Els republicans tenen especial interès a concretar al màxim els passos del pròxim Govern per “no topar amb un nou 9-N”, en referència a la marxa enrere de l’executiu amb la consulta quan l’Estat va decidir prohibir-la.

Crítiques de l’oposició

Les paraules de Romeva qüestionant que Mas sigui president van servir a l’oposició per carregar contra Junts pel Sí. “Només tenen un element en comú i discrepàncies sobre tota la resta. Sentirem veus diferents sobre una mateixa cosa”, va reflexionar Santi Rodríguez, del PP. “No és ni seriós ni responsable no tenir decidit qui serà el president si guanya aquesta llista”, va afegir la candidata de Ciutadans a la Generalitat, Inés Arrimadas, mentre que Maurici Lucena, del PSC, veia “incoherències inherents” a Junts pel Sí. CDC i ERC s’encarregaran de posar fi al debat amb el redactat de l’acord, que estipularà que Mas sigui reescollit en cas de victòria.

stats