Turbulències argentines per a Repsol
La situació de la multinacional amb els seus llaços a Llatinoamèrica està afectant altament la cotització de l’acció
Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Durant el març la cotització de Repsol YPF a l’Íbex-35 ha quedat clarament afectada pels esdeveniments a l’Argentina, després dels rumors d’intervenció a YPF i la posterior retirada de concessions en determinades zones. YPF és una petroliera argentina participada en un 57,43% per l’espanyola Repsol i en un 25,4% pel grup argentí Petersen. YPF és el productor d’hidrocarburs més important de l’Argentina, a més del màxim contribuent fiscal del país i un dels principals ocupadors.
L’Argentina està vivint una crisi energètica i ha passat de ser un país capaç d’autoabastir-se a haver de multiplicar per 20 les importacions des del 2003. La presidenta argentina, Cristina Fernández, retreia a YPF la caiguda de la producció per la falta de noves inversions i deixava pas als rumors d’intervenció. A#més, el 15 de març el governador de Chubut va retirar les llicències, i això va afectar el 3,8% de la producció d’YPF a l’Argentina. A curt termini la cancel·lació de llicències d’explotació pot castigar els comptes de Repsol, ja que tenien reserves provades i de fàcil accés i qualitat. Tot i així, aquesta setmana s’ha descartat la possibilitat de nacionalitzar YPF, cosa que ha empès a l’alça la cotització de l’acció.
Tot i la carrera alcista del petroli, la situació de Repsol amb els seus llaços a Llatinoamèrica està afectant altament la cotització de l’acció, que està en una onada baixista des de començaments d’any i que s’ha accentuat al llarg d’aquest últim mes de març, quan s’ha assolit el mínim des del setembre (18,695 euros per acció). És evident que l’acció de Repsol YPF a l’Íbex reflecteix la situació a l’Argentina.
Hem de tenir en compte que l’activitat de Repsol se centra en tres branques: l’exploració i extracció, la refinació i la distribució. Aquest atac afecta la part de l’extracció, en redueix la capacitat i, per tant, redueix els seus beneficis futurs, ja que Repsol ja havia fet una inversió i a causa de la cancel·lació perd aquests diners. Repsol es queda sense els beneficis que obtindria d’aquests jaciments.
Addicionalment, pot causar problemes de subministrament, ja que el grup nodreix les seves refineries i les seves gasolineres del cru que s’extreu i una baixada de reserves la podrien obligar a comprar-lo a l’estranger. D’altra banda, s’ha de tenir en compte que afegeix moltes incerteses a la seva situació actual, ja que el marc legal argentí no és clar i genera riscos per a l’explotació futura al país.
El conflicte argentí passarà factura a la companyia a curt termini, i mentre aquesta situació no es resolgui el valor seguirà baixant amb força. Malgrat tot, a llarg termini, ara que el preu del petroli està pujant, Repsol és un valor a tenir en cartera, ja que compta amb molts jaciments i zones de prospecció amb molt potencial que li permetran millorar els seus ingressos i beneficis. Així que davant les turbulències hauríem d’aprofitar a comprar i reforçar el valor en cartera.