Cap a on va l’Amèrica Llatina?
BarcelonaVeneçuela
El 2016 marcarà l’equador de la legislatura de Nicolás Maduro, que ha acabat l’any amb el pitjor revés del chavisme en els seus 17 anys de poder a Veneçuela. El dimarts 5 de gener es constituirà l’Assemblea Nacional, on l’opositora Taula de la Unitat Democràtica (MUD) ocuparà dues quartes parts dels escons i deixarà l’oficialisme amb dificultats per fer i desfer, i amb la incògnita de si el president serà capaç d’aquí al 2019 de recuperar la confiança d’una població farta de les escassetats de productes de primera necessitat i d’una inflació descontrolada.
Nicaragua
L’oposició a l’oficialista Front Sandinista d’Alliberament Nacional ha pres bona nota del que ha passat a les legislatives veneçolanes i de cara a les eleccions presidencials i parlamentàries d’aquest any -desembre i novembre, respectivament- planeja unir-se a la Coalició Nacional per la Democràcia. L’objectiu és evitar que l’històric Daniel Ortega, si com tot apunta es presenta a la reelecció, revalidi la majoria del 2011 (62% dels vots). Ortega és el gran favorit i podrà comptar per a la campanya amb les bones perspectives que li donen les inversions xineses i les obres del canal Interoceànic, que ha de competir amb el de Panamà.
Brasil
El gegant brasiler, el motor econòmic de la regió, ha entrat en recessió, i ja se sap que un refredat del Brasil pot acabar amb una Amèrica Llatina amb un quadre de pulmonia. Els números vermells no són l’únic maldecap del govern de Dilma Rousseff, que l’octubre del 2014 es va imposar amb el 51,6% dels vots, tres punts més que el seu contrincant. Però ara l’exguerrillera és a l’ull de l’huracà per la corrupció i a un pas d’haver de sotmetre’s a un impeachment. La seva popularitat ha caigut tant que el seu padrí polític, l’idolatrat Luiz Inácio Lula da Silva, ja ha fet un pas endavant per “si cal” que torni a ser el cap de llista del Partit dels Treballadors el 2018. Abans, però, aquest mateix 2016, hi ha eleccions locals.
Xile
A l’octubre Xile celebrarà eleccions municipals. Seran un bon termòmetre per prendre la temperatura de la confiança que els xilens mantenen en la seva presidenta socialista. Michelle Bachelet ha viscut el seu annus horribilis tocada pels nombrosos casos de corrupció que han afectat col·laboradors i un fill seu. Per intentar fer net, el maig del 2015 va fer renunciar a tots els seus ministres.
Bolívia
El 21 de febrer Evo Morales sotmetrà a referèndum el canvi de la Constitució que permeti al president de Bolívia optar a un tercer mandat. L’oposició en bloc farà campanya en contra.
Perú
El Perú reviurà a l’abril el panorama del 2011 amb les candidatures d’Ollanta Humala, que opta a la reelecció i que es va imposar en segona volta, i Keiko Fujimori, la filla d’Alberto Fujimori, l’expresident condemnat per crims contra la humanitat.