Biblioteques intel·ligents

Els serveis de biblioteques i bibliobusos s’adapten als canvis tecnològics

Biblioteques intel·ligents
4 min

Pocs àmbits com el de les biblioteques municipals han viscut tan intensament els canvis tecnològics dels últims temps. Això fa que la relació entre aquests equipaments i els seus usuaris s’hagin d’adequar dia a dia a les noves circumstàncies.

Des de l’inici de la revolució digital, les biblioteques han demostrat ser un espai cultural flexible i polivalent que ofereix nous i millors serveis gràcies a la incorporació d’aquests avenços tecnològics. I això és possible perquè les 225 biblioteques i els nou bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació treballen de manera coordinada amb l’objectiu de convertir-te en un lector apassionat. Aquí destaquem alguns d’aquests serveis que t’ho posaran més fàcil.

El carnet de la biblioteca al mòbil

Descarrega’t l’app BibliotequesXBM i oblida’t de portar el carnet físic a la cartera per agafar un llibre en préstec. L’aplicació està disponibles per a sistemes Android i iOS i també permet buscar les biblioteques més pròximes i les activitats que s’hi fan. Amb l’app pots buscar les activitats per data, tipus, municipi i biblioteca. Tens l’opció de veure les biblioteques en un mapa i guardar les activitats que més t’interessin. La informació bàsica de cada biblioteca inclou: horaris, localització en el mapa, com arribar-hi, dades de contacte, perfils a les xarxes socials i activitats programades.

El Catàleg Aladí al mòbil

Ja pots buscar des del mòbil els 9,5 milions de documents (llibres, CD, DVD, revistes i diaris) que es troben a la Xarxa de Biblioteques, així com gestionar els teus préstecs i reserves. A més, les novetats de música del Catàleg Aladí incorporen des d’ara un enllaç a plataformes de streaming gratuït com Bandcamp, Spotify o Deezer que et permeten escoltar els àlbums que siguin novetat al catàleg abans de decidir si t’interessa demanar-los en préstec. L’enllaç permet anar des de la descripció de cada àlbum a la plataforma triada i escoltar-lo directament (si la opció és Bandcamp), o bé registrar-se i escoltar-lo (Spotify o Deezer). aladi.diba.cat

El servei de préstec gratuït de llibres electrònics

Entra a Ebiblio Catalunya i amb el carnet de qualsevol biblioteca pública de Catalunya utilitza el servei de préstec digital. Disposes de més de 1.900 títols d’obres de ficció i no ficció de diferents gèneres i temàtiques, amb fons en català i castellà, i per a públic adult, infantil i juvenil. Hi podràs accedir a través d’ordinadors personals, lectors de llibres electrònics, tauletes o telèfons intel·ligents.

Els prestatges de la Biblioteca Virtual

Què t’interessa? ¿El cinema, la música o les arts escèniques? Trobaràs tota la informació sobre el tema que més t’apassiona als prestatges virtuals de la Biblioteca Virtual.

Descobreix la selecció de webs, apps i guies de lectura, que actualitzen constantment els bibliotecaris especialitzats en els diferents prestatges: cuina i vins; salut; món laboral; còmics; novel·la; música; cinema; turisme; idiomes; consum; cultura popular; esports, i arts escèniques.

Servei d’autopréstec

No facis cua i busca a la teva biblioteca el dispositiu d’autopréstec per tornar tu mateix els documents. Una pantalla tàctil t’indicarà tots els passos que cal seguir i al final de cada procés podràs imprimir un rebut amb el resum de les operacions fetes. Amb aquest sistema volem oferir-te autonomia i privacitat a l’hora d’utilitzar aquest servei. I no oblidis que sempre tens a la teva disposició la bústia de retorn de documents, les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, perquè puguis tornar el material que tens en préstec en qualsevol moment. També quan la biblioteca està tancada.

Els butlletins electrònics

Subscriu-te al butlletí de la teva biblioteca per estar informat de les activitats que s’hi fan i novetats més destacades. Rebràs un butlletí general amb tota la informació de la Biblioteca Virtual i del portal infantil Gènius, així com els avantatges culturals que tens amb el carnet de biblioteques. I si t’interessa un tema en particular, subscriu-te als butlletins temàtics de novel·la, cinema, música, còmics o infantil. Rebràs recomanacions dels bibliotecaris, seleccions de les millors webs i app, entre d’altres.

Trencadís

Busca fotografies, revistes o cartells d’interès històric i que formen part del dipòsit digital de la Xarxa de Biblioteques Municipals. De mica en mica es van incorporant noves col·leccions, com els dietaris de biblioteques històriques, que s’han convertit en un testimoni de la vida de l’època (entre els anys 1920 i 1959), o una col·lecció de premsa local des del segle XIX ordenada per municipis. I recorda que també el pots consultar des del mòbil. trencadis.diba.cat

Pregunta a la biblioteca

¿Vols saber de qui és el poema Oh capitán, mi capitán? ¿Estàs fent un treball de recerca i no saps quins llibres o recursos pots consultar per documentar-te? ¿O potser vols saber quins clubs de lectura s’organitzen a les biblioteques de la teva comarca? Pots fer aquestes i altres preguntes al servei en línia de la Biblioteca Virtual “Pregunta a la biblioteca”. Un bibliotecari de la Xarxa t’assessorà en un termini màxim de 72 hores perquè puguis resoldre la teva consulta.

Les entrevistes virtuals

Pregunta al teu autor preferit tot el que vulguis saber de la seva obra i descobreix curiositats de la seva obra a l’espai d’entrevistes virtuals de la web. Cada mes tenim un autor convidat. Entra a la web i consulta totes les entrevistes virtuals que s’han fet fins ara. Llegeix-les i descobreix tot el que no sabies d’escriptors com Albert Sánchez Piñol, Jaume Cabré, Eduardo Mendoza o Rosa Regàs, entre d’altres.

Les vídeorecomanacions

Qui millor per recomanar-te un llibre que els mateixos bibliotecaris? Descobreix arguments, històries o personatges amb les vídeorecomanacions. Si et convenç el que sents només hauràs d’anar al Catàleg Aladí i mirar a quina biblioteca pots trobar aquell títol. Ens agrada ajudar-te a escollir la lectura que s’adapti millor a tu, perquè sabem que no ho podràs llegir tot.

stats