ATAC TERRORISTA A CATALUNYA
Societat29/08/2017

Zoido admet que l’Estat no va sospitar de l’imam de Ripoll

El ministre afirma que pot haver faltat “algun control” i els Mossos avisen que la informació “no flueix”

Júlia Manresa / Pau Esparch
i Júlia Manresa / Pau Esparch

Madrid / BarcelonaNi la Policia Nacional ni la Guàrdia Civil van detectar que l’imam de Ripoll Abdelbaki es Satty, el cervell del grup terrorista que va atemptar a Barcelona i Cambrils, s’hagués radicalitzat. El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va admetre ahir que els dos cossos estatals amb competència en matèria antiterrorista no van trobar “cap indici de radicalització” en Es Satty quan van investigar-lo per ordre de l’Audiència Nacional. Zoido va precisar que l’objectiu d’aquesta investigació de l’any 2006 va ser per falsificació documental, tot i que llavors Es Satty no era imam. A part d’aquest episodi, va recordar que Es Satty va estar empresonat per tràfic de drogues a Castelló. Però el ministre no va aclarir si l’imam apareixia a les bases de dades de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per terrorisme.

Zoido va fer aquesta valoració en una roda de premsa posterior a una reunió amb el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per tractar les mesures de seguretat després dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Hores abans, en una entrevista a la cadena Cope, el ministre va explicar que, en el seguiment fet a l’imam de Ripoll després d’haver estat empresonat per tràfic de drogues, cap investigació va donar indicis de radicalització. Per això Zoido va explicar que si els terroristes canvien de modus operandi, també ho faran les forces de seguretat i, si cal, el Codi Penal. Zoido va reiterar que l’actuació de la cèl·lula liderada per Es Satty i la radicalització dels autors dels atacs va produir-se a través d’unes estratègies que són diferents de les que s’havien fet servir fins ara.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la descoordinació policial entre diferents cossos de l’Estat, cada vegada pren més importància en la investigació dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Si fins ara havien aflorat retrets i reticències entre policies, ahir Zoido també va admetre que hi ha hagut errors en la detecció de la cèl·lula antiterrorista i, fins i tot, que pot haver faltat “algun control”. En l’entrevista, el ministre de l’Interior va defensar la coordinació entre Policia Nacional, Guàrdia Civil i Mossos d’Esquadra. “Respecto el que han reivindicat els sindicats, però la coordinació ha sigut lleial des del primer moment”, va afirmar. Res a veure amb les declaracions que també va fer ahir el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que va assegurar que la informació internacional que rep la Policia Nacional “no flueix”, ja que “no passa” de Madrid a la policia catalana.

Cargando
No hay anuncios

“Disfuncions greus”

Trapero va concretar que la llei estatal que atorga la funció internacional a la Policia Nacional és de fa 30 anys i va lamentar que tres dècades després segueixi igual, malgrat que “ha canviat el model policial”. “Això suposa que una informació que ve de qualsevol país, sobretot de l’entorn europeu, entra per una finestreta de Madrid i és la Policia Nacional qui fa el repartiment”, va explicar Trapero. I va afegir: “El cos de Mossos no acostuma a sortir-ne ben parat”. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el major dels Mossos va dubtar que amb una millor circulació de la informació s’haguessin pogut evitar els atemptats, tot i que va apuntar que el funcionament actual provoca “disfuncions greus”.

Cargando
No hay anuncios

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va aprofitar una cimera sobre immigració ahir a París per anunciar una reunió de ministres d’Interior de l’anomenat G-6 -Espanya, França, Alemanya, Itàlia, Polònia i el Regne Unit- en què s’abordarà com millorar la cooperació en matèria de lluita contra el terrorisme. A la tardor Madrid acollirà una segona cimera de líders africans i europeus sobre immigració il·legal, va dir.