Xoc entre animalistes i ramaders
Els activistes preparen noves accions a les granges i els ramaders alerten que poden provocar malalties al bestiar
GironaCreix la tensió entre animalistes i ramaders. Les quatre protestes que s’han organitzat en els últims vuit mesos en explotacions ramaderes han posat en alerta els pagesos, que reclamen més protecció i que es penalitzin aquest tipus de mobilitzacions. Però les entitats animalistes defensen que volen denunciar les condicions de vida del bestiar i aposten per implantar una dieta vegana que aboleixi el sacrifici animal.
L’entitat Action for Liberation va organitzar tres de les quatre protestes, emmarcades en el moviment Meat the Victims, que vol denunciar l’explotació animal. “Volem mostrar les víctimes dels productes que es consumeixen cada dia, perquè quan compres una hamburguesa o un litre de llet no t’ensenyen les condicions deplorables en les quals viuen els animals, ni com separen les cries de les mares. Avui no és necessari consumir carn ni explotar els animals”, reivindica un dels cofundadors d’Action for Liberation, Massin Akandouch.
La primera protesta de l’organització va ser el desembre del 2018, en una granja de pollastres de Mataró, i al cap d’uns mesos van anar a una granja de porcs de Sant Pere de Vilamajor. Però la que més polseguera va aixecar va ser la tercera acció. El diumenge 14 de juliol, 160 activistes van anar a una explotació de vaques de Sant Antoni de Vilamajor, on van “documentar les condicions en què viuen” els animals, amb “vedells separats de les mares i sense aigua”, relata l’activista. Per contra, el fill del propietari de la granja, Gerard Bassa, va acusar-los de “maltractar i violar les vaques”: “Van començar a tocar tots els animals i a donar aigua als vedells, quan el primer mes només poden veure llet. Nosaltres ho tenim tot en les condicions que marca la llei, amb uns protocols molt estrictes”.
Una altra protesta que va portar cua va ser la que l’organització 269 Libération Animale va fer el 16 d’abril a l’empresa Friselva de Riudellots de la Selva, quan més de cent activistes es van encadenar a les instal·lacions i es van endur set porcs: defensen que “cal prendre mesures allà on s’oprimeixen els animals”. La policia va detenir dues activistes i en va identificar 126, la majoria estrangers. La direcció de Friselva va lamentar les pèrdues econòmiques, però sobretot va criticar el risc de bioseguretat que va comportar l’acció: “Hi havia persones que venien de Bèlgica, on actualment hi ha la pesta porcina africana (PPA)”. Precisament, una de les principals preocupacions tant dels ramaders com de la conselleria d’Agricutlura és el perill que els activistes contagiïn malalties al bestiar i, especialment, temen per la PPA: provinent del nord-est europeu, no afecta els humans però sí els porcs domèstics i els senglars, amb una mortaldat gairebé del 100%.
“S’estan aplicant moltes mesures perquè no entri la PPA i aquests activistes crec que no saben com és de perillosa. Al final, per voler salvar els animals, provocaran que els hàgim de sacrificar per malaltia”, alerta Santi Querol, responsable del sector ramader d’Unió de Pagesos, que també indica que les mobilitzacions “provoquen un estrès molt gran al bestiar”. “Els animalistes estan jugant amb foc: si en una d’aquestes accions es declara un brot de PPA, poden portar a la ruïna tot el sector. I qui en serà el responsable? ¿Pagaran els danys provocats?”, es pregunta el portaveu de les sectorials ramaderes de la JARC, Jaume Bernis. Unes advertències que també han llançat des del departament d’Agricultura, que defensa que els pagesos es regeixen per la normativa europea i que hi ha un percentatge molt baix d’incompliments: “De les 522 inspeccions del 2018, menys de l’1% van acabar en expedient”.
Els animalistes, però, mantenen que sempre van protegits amb vestits blancs, mascaretes i guants, i consideren que és més estressant “el patiment dels animals” que no pas les seves accions: “Les vaques no volen ser explotades ni violades i si els pagesos es queixen de l’estrès és perquè hi ha una davallada en la producció i perden diners”, diu Akandouch, que també avisa que estan preparant noves mobilitzacions: “No en podem donar detalls, però intentarem que cada cop siguin més grans i amb més gent”.
Més duresa
Davant d’això, els ramaders reclamen un protocol per “protegir l’activitat ramadera”. “Els activistes poden entrar en una propietat privada, fer el que vulguin i després no els passa res. Demanem que els Mossos identifiquin tots els participants per poder-los denunciar”, diu Bernis. De fet, la JARC ha fet un protocol en què recomana als associats que si es troben amb una protesta a les seves instal·lacions truquin a la policia i gravin, sense intervenir, tot el que facin els animalistes. També que ho denunciïn i que es faci arribar a Agricultura per reclamar responsabilitats patrimonials.
Les protestes, doncs, han despertat el debat sobre el benestar animal i el consum de carn, amb dues posicions totalment contraposades.