El Congrés aprova llei Wert sense cap suport de l'oposició
La reforma educativa comença a caminar amb el suport de 182 vots del PP, l'abstenció d'UPN i Fòrum Astúries i 143 vots en contra
MadridLa llei Wert ja està aprovada de manera definitiva. El Congrés dels Diputats ha donat llum verda aquesta tarda a la llei de millora de la qualitat educativa (Lomce) gràcies als 182 vots del PP, les abstencions d'UPN i Fòrum Astúries i 143 vots en contra de la resta de diputats. Durant el debat que s'ha produït aquest matí tots els grups parlamentaris han reafirmat el seu compromís de derogar-la quan el PP deixi de governar. La reforma educativa començarà a entrar en vigor el curs 2014-2015, si els tribunals no ho impedeixen. El PSOE ha confirmat aquest dijous que portarà el text que ha sortit avui del Congrés al Tribunal Constitucional. No és l'únic recurs que pot rebre l'alt tribunal, perquè les cinc comunitats autònomes no governades pel PP, entre elles Catalunya, també rumien fer-ho.
El ministre d'Educació, José Ignacio Wert, en qui tothom ha focalitzat els atacs pel seu tarannà, ha demanat la paraula en finalitzar el debat per recordar una cita bíblica dirigida a l'oposició: "Hi ha un temps per destruir, i un temps per construir, i espero molt sincerament que avui hagi acabat el temps de destruir a l'entorn de la reforma educativa i tots comencem el temps de construir".
Els diputats catalans han centrat part del seu discurs a defensar el model educatiu de Catalunya i a advertir diverses vegades a Wert que la Generalitat no aplicarà la Lomce. El portaveu d'educació de CiU, Martí Barberà, ha demanat al ministre que sigui sincer i expliqui “clarament” que, com demostren les dades, amb la persecució del català busca “una solució a un problema que no existeix” perquè a Catalunya no hi ha cap conflicte lingüístic. “El ministre busca un atac ideològic a la llengua catalana, el pilar de la nostra identitat i de la nostra nació”, ha deduït Barberà.
El diputat d'Unió creu que “és de justícia” que Wert sigui “clar i nítid” i confessi que vol recentralitzar competències i "controlar ideològicament l'educació".
Barberà ha advertit al ministre que amb les frases que ha deixat anar els darrers mesos, com “això és una jungla i jo sense matxet, vull espanyolitzar els alumnes catalans o jo sóc com un toro brau que s'encoratja amb el càstig”, l'única cosa que ha fet ha sigut “projectar una imatge d'Espanya de xaranga i pandereta”.
El portaveu d'ERC en matèria educativa, Joan Tardà, ha dit clarament que “a Catalunya no aplicarem aquesta llei”. El diputat català ha llançat una reflexió en veu alta, amb els ulls posats en les enquestes electorals, que auguren una victòria d'ERC: “Si una consellera de centredreta ja diu que no aplicarà la Lomce, imagini's si governem els republicans”.
Tardà ha etzibat a Wert que serà recordat com el ministre que va amenaçar “la qualitat d'educació i drets civils” i, en el cas concret dels catalans, “com aquell que, després de molts d'anys, va venir a Catalunya amb una llei de la mateixa manera que uns, abans, vingueren per la Diagonal amb unes tanquetes” (amb clara referència a les tropes de Franco). Tardà va pronosticar que “Wert passarà a l'imaginari dels catalans com una persona que va voler fracturar la nostra societat”. “De la mateixa manera que vam enterrar políticament Aznar, enterrarem la llei Wert”, ha sentenciat.
El portaveu en matèria educativa del PSC, Germán Rodríguez, ha advertit que "per als socialistes catalans avui no acaba res. Continuarem treballant per garantir el dret a l'educació, la igualtat d'oportunitats, l'educació per a la ciutadania i el model d'ensenyament català", ha anunciat.
El portaveu del PSOE, Mario Bedera, ha etzibat al ministre: “Sabem que s'encoratja amb el càstig, però no ens avergonyeixi més, dimiteixi amb la llei sota el braç i pensarem que només ha sigut un malson”, ha ironitzat.
El PSOE considera que la llei Wert “ataca l'essència del sistema educatiu, l'equitat”, perquè “és una llei política, no de país”. Bedera ha denunciat "l'excés d'intransigència insuportable" de Wert, un ministre que, segons ell, "gaudeix amb l'enfrontament".
La Lomce entrarà en vigor el curs 2014-2015, una reforma que, segons el diputat de Compromís, Joan Baldoví, porta "en les seves entranyes la maledicció de Frankenstein. És monstruosa, abominable i no agrada a ningú", ha sentenciat.