Wert creu que la situació del castellà avui a Catalunya és com la del català durant el franquisme
En una conversa amb periodistes als passadissos del Congrés, el ministre d'Educació considera que "l'ús del castellà com a llengua estrangera" a les escoles és "comparable a la situació del català en altres èpoques"
MadridEl ministre d'Educació, José Ignacio Wert, ha donat a entendre aquest dimecres, als passadissos del Congrés, que la situació del castellà avui a Catalunya és similar a la del català durant el franquisme. Ho ha fet després de respondre, durant la sessió de control, a una pregunta formulada per CiU sobre quines són les "raons reals" de la impugnació que ha presentat el govern de Mariano Rajoy al procés de matriculació a Catalunya.
Wert considera que la "utilització el castellà com a llengua estrangera" és "comparable a la situació del català en altres èpoques". Aquesta afirmació, però, no s'ha atrevit a fer-la davant de les càmeres. La limitació de temps durant la sessió de control ha tallat l'última resposta del ministre al diputat de Convergència Martí Barberà, en què apuntava quina és la situació del castellà avui en dia a Catalunya. En sortir de l'hemicicle, un grup de periodistes li ha preguntat pel que volia dir abans que el límit de temps li tallés el micròfon i Wert ha fet la comparació de la situació amb el franquisme. Tot i això, ha preferit no fer la declaració de forma pública davant de les càmeres.
Barberà ha acusat el ministre de provar de "desestabilitzar" el sistema educatiu català utilitzant "coartades" per "dividir la societat catalana". "Si una dictadura repressiva no va poder amb la nostra llengua, creu que vostè podrà?", li ha replicat el diputat de CiU. Dins de l'hemicicle, Wert s'ha escudat en les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i del Tribunal Suprem, a més del Tribunal Constitucional, en dictar que "la inactivitat i omissió de deures per part de la Generalitat feien necessari" ordenar que una assignatura més a part de la llengua castellana s'impartís en castellà. "El fet que el català sigui llengua vehicular fonamental a l'ensenyament ha de fer-se compatible amb la no-exclusió del castellà com a llengua vehicular", ha precisat, i ha considerat que forçar que el 25% de les classes siguin en castellà no constitueix cap mesura de segregació del català, sinó "tot el contrari".
El model lingüístic sacseja el Congrés i el Senat
És el segon dia consecutiu que es debat a Madrid sobre el model lingüístic a Catalunya. La votació dimarts al Congrés sobre la presa en consideració d'una proposició de llei del Parlament perquè el català sigui un requisit per al personal de l'administració de justícia va convertir-se dimarts a la tarda en una batalla de retrets entre el PP (a més d'UPyD) i l'oposició sobre la immersió lingüística. Fins al punt que la diputada popular i vicepresidenta tercera de la cambra, Dolors Montserrat, va acusar el Parlament de "totalitarisme" per demanar que els jutges sàpiguen català. UPyD va abonar-s'hi i va acusar la Generalitat de practicar un "franquisme educatiu".
Al Senat, el portaveu de CiU Josep Lluís Cleries va preguntar a Wert si l'objectiu del govern espanyol és dividir els alumnes. El ministre li va replicar que "ni els tribunals ni els espanyols creuen que hi hagi un atac al català".