Wani Bik, un projecte inequívocament jove
Girona acull des de fa dos estius nens refugiats del Sàhara Occidental amb diversitat funcional
GironaMilers de nens i nenes sobreviuen com poden als camps de refugiats del Sàhara Occidental, en condicions precàries, sense un sostre digne i sota la pressió de temperatures altíssimes. Viure en aquesta situació és realment difícil i cruel per a tota la canalla, però encara més per als infants amb algun tipus de diversitat funcional, que requereixen una atenció especial i un seguiment mèdic que, al mig del desert, malauradament no poden tenir.
Per intentar ajudar i atendre les mancances d’aquests menors més vulnerables, fa dos anys que un grup de joves gironins, alguns d’ells d’origen saharaui, van crear el projecte solidari Wani Bik, que, cada estiu, proporciona una estada de dos mesos a Girona a un grup reduït d’infants provinents dels camps. La iniciativa s’inscriu dins del paraigua de l’Associació Catalana d’Amics del Poble Saharaui de Girona (Acaps-Girona) i la coordinen un grup de set joves d’entre 26 i 34 anys. Llavors, a més del grup motor, a l’estiu amb els infants també hi ha una cinquantena de monitors voluntaris, també joves, que s'hi sumen amb moltes ganes d’acollir, prendre responsabilitat i donar resposta a les necessitats dels infants, superant totes les barreres culturals i idiomàtiques.
L’esperit de Wani Bik és, per tant, inequívocament jove, motivat per l’empenta de coordinadors i voluntaris que han trobat en aquest projecte un repte personal i professional molt enriquidor: “És difícil donar una explicació a per què som joves; segurament va relacionat amb el temps, la disponibilitat i el compromís que requereix el voluntariat de l’estiu, amb com a mínim tota una setmana sencera dedicada al projecte”, apunta Ferran Vila, un dels set coordinadors del projecte. De fet, cap dels membres considera que ser joves els hauria d’eximir de les responsabilitats que assumeixen amb el voluntariat, sinó tot el contrari.
Així mateix, Wani Bik –que no té una tradició literal, però seria amor o afecte, en llengua hassania– va néixer després que alguns dels joves del grup gironí participessin i descobrissin el projecte Río de Oro, a la ciutat de Durango (País Basc), pioner a la Península, que també organitza estades d’infants saharauis amb diversitat funcional.
La secció més jove d'Acaps-Girona
Els set coordinadors formen part d’Acaps-Girona i es mostren agraïts de podem participar en les activitats d’aquesta ONG, en què també col·laboren voluntaris de generacions més avançades. Ara bé, aclareixen que, malgrat ser un grup juvenil, no van néixer com una escissió ni per suplir una responsabilitat que l’ONG mare hagués desatès, sinó que destaquen la bona convivència entre totes les generacions que conviuen a Acaps i agraeixen el seu suport: “Els membres de l’associació més experimentats, que porten molts anys vinculats al món de la cooperació i són més coneixedors de necessitats concretes del poble saharaui ens donen tot el suport i confiança per anar desenvolupant el projecte quan cal resoldre aspectes que no tenim prou perspectiva per desentrellar”, afegeix Vila.
Des de la seva experiència, doncs, els voluntaris de Wani Bik no veuen en el jovent una generació poc compromesa i insolidària, sinó tot el contrari: “Els joves s’impliquen, però potser encara no hem trobat la manera d’involucrar-los tenint en compte quines són les seves necessitats específiques i noves formes de participació que sorgeixen, especialment en un context d’incertesa, precarietat laboral i altres compromisos”, sosté Vila. I conclou: “El jovent sempre hi és, potser el que cal és buscar fórmules que els interpel·lin de manera més directa i efectiva per captar la seva atenció i interès.
Prendre consciència del conflicte i estades als camps
Amb les estades de dos mesos a la capital gironina, l’objectiu primordial de Wani Bik és oferir als infants saharauis més vulnerables atenció mèdica de qualitat mentre són a la ciutat. “Aquests infants viuen una situació peculiarment greu, així que és imprescindible dur a terme accions que afavoreixin la seva comunicació i integració per prevenir i erradicar la falta d’atenció que pateixen”, explica Ferran Vila.
Igualment, a banda del vessant solidari i altruista, Wani Bik també té un repte importantíssim de sensibilització política, ja que, a través de la convivència i l’intercanvi recíproc entre monitors i infants, els voluntaris aprenen i prenen consciència de la situació al Sàhara Occidental: “Impliquem i motivem les persones voluntàries a tenir uns coneixements fonamentals del conflicte del poble saharaui, que desgraciadament l’any vinent comptarà cinquanta anys d’exili i no pot continuar caient en l’oblit”, defensa Vila.
A més, els coordinadors també organitzen visites per submergir-se en la cultura saharaui, fer seguiment dels casos atesos i conèixer nous infants per focalitzar necessitats futures: “Justament aquesta setmana un equip de Wani Bik és als campaments. Aquest any hi hem portat ulleres noves, hem revisat els audiòfons que els vam posar a l’estiu i els hi hem portat diferents productes de primera necessitat”, conclou el coordinador.