Vuit expedients de 'bullying' més a l'escola de l'alumne que es va suïcidar

Entre els casos registrats en els últims tres cursos al Manyanet hi ha el de la noia que va intentar treure's la vida aquest estiu

L'escola Pare Manyanet de Sant Andreu, en una imatge d'arxiu.
16/09/2021
2 min

BarcelonaEl Col·legi Jesús, Maria i Josep - Pare Manyanet Sant Andreu va ser focus de la notícia el mes de juny, després que es donés a conèixer que la Kira, una alumna de 15 anys, es va suïcidar el 19 de maig anant cap a l'escola. La família va assegurar des del principi que la noia era víctima d'assetjament escolar i que l'escola, malgrat que en tenia coneixement, no va fer res per aturar-ho. L'endemà de la publicació de la notícia, l'ARA va recollir diversos testimonis de famílies que van explicar situacions similars que qüestionaven el Manyanet per haver silenciat casos d'assetjament escolar. Ara el departament d'Educació ha assegurat que els inspectors tenien coneixement que en els darrers tres cursos el protocol d'assetjament escolar entre iguals s'ha activat vuit vegades.

Així consta en una resposta parlamentària signada pel conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, arran d'unes preguntes del PSC. En l'escrit, de menys d'una pàgina, Cambray també diu que el departament "està revisant" el Projecte de Convivència de l'escola, aprovat el mes de gener de 2019. Segons ha sabut l'ARA, entre els vuit expedients oberts no hi ha el cas de la Kira, però en canvi sí que consta el testimoni de la I, la nena de 14 anys que va intentar suïcidar-se aquest estiu després de patir durant dos anys assetjament al mateix centre.

Preguntes sobre el contingut pedòfil

El cas és que la diputada socialista Esther Niubó va registrar les preguntes parlamentàries pocs dies després que la Kira se suïcidés i quan encara no se'n tenia constància pública. Les preguntes, de fet, no es referien als casos d'assetjament escolar, sinó que preguntaven per un altre cas que havia esquitxat l'escola. Aquells dies es va fer públic que els Mossos d'Esquadra havien detingut el capellà del Col·legi Pare Manyanet per tenir 39 gigues de material pedòfil. Quan un informàtic de l'escola ho va descobrir i va denunciar el cas als Mossos, el centre va apartar l'informàtic i li va obrir un expedient per saber si havia comès algun delicte contra la protecció de dades, una investigació que, segons recull Cambray en la resposta parlamentària, s'ha tancat "sense que s'hagi produït cap efecte jurídic". El conseller també diu que, després de la detenció, la Congregació dels Fills de la Sagrada Família, a la qual pertany l'escola, va adoptar "mesures cautelars i preventives" contra el capellà "apartant-lo de les seves funcions com a rector de la Parròquia i traslladant-lo a una residència de la Congregació, lluny del contacte amb menors". Educació, al seu torn, va obrir un expedient a l'escola "per un cas per situació de tipus violència masclista d'adult a menor".

La família de la Kira està decebuda per la tebior de la resposta de Cambray. El conseller va assegurar fa uns mesos que hi haurà "les màximes conseqüències i la màxima contundència" si es conclou que el centre no va actuar correctament en el cas de la Kira, un cas que encara està sota investigació policial per part dels Mossos d'Esquadra. El Síndic de Greuges ja va retreure al centre que hi va haver "mancances" a l'hora d'acompanyar la família de la noia, i també en l'atenció psicològica als companys de l'alumna.

stats