Voluntaris i entitats socials consideren “inadmissible” la sentència del 0,7%
El canvi de criteri del Suprem fa perillar els 13 milions d'euros que rebien 60 entitats catalanes
BarcelonaEl degoteig de reaccions davant l’última sentència del Tribunal Suprem, que avala que sigui l’Estat i no la Generalitat qui reparteixi els diners que es recapten amb la casella del 0,7% de l’IRPF, ha continuat aquest divendres amb l’advertència que el canvi de criteri posa en risc la feina que fan una seixantena d’entitats que fins ara rebien prop de 13 milions d’euros.
La Federació Catalana de Voluntariat Social, que engloba 75.000 voluntaris de 286 associacions, va subratllar en un comunicat que es tracta d’una sentència “inadmissible”, perquè es produeix després que l’Estat hagi maniobrat per “evitar” les 13 resolucions judicials anteriors que havien donat la raó al Govern, eliminant de l’última convocatòria el concepte d’assistència social. “Així esquiva que aquesta matèria, en ser competència exclusiva de les comunitats autònomes, s’hagi de pactar”, va lamentar, i va recordar que el model actual limitarà la distribució dels ajuts a les entitats que siguin d’àmbit estatal. De retruc, això afectarà “bona part del pressupost” d’entitats petites, com és el cas del Casal dels Infants del Raval, va reconèixer el seu director de relacions ciutadanes, Enric Canet.
Recerca d’aliances
Canet va explicar a l’ARA que, com que ja preveien que això pogués passar, fa temps que estan intentant federar-se amb alguna entitat estatal, especialment de Madrid o Sevilla, tot i que no serà tan fàcil. “La nostra entitat té unes característiques molt concretes. Està molt arrelada al territori i al barri i no ens dediquem a fer serveis a l’administració”, va explicar.
La presidenta d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), Teresa Crespo, va assegurar que la sentència afegeix “llenya al foc” de les relacions entre Catalunya i Espanya. De fet, tot i que l’Estat no havia acatat mai les resolucions anteriors, sí que pactava diners per a entitats catalanes petites –els 13 milions que ara perillen. “En l’atenció a les persones el valor de la proximitat és molt important”, afegeix.