Voluntariat
Societat05/12/2022

El voluntariat a Catalunya està feminitzat i envellit

El 65% de les persones voluntàries en entitats són dones

ARA
i ARA

BarcelonaLes dones tenen cada cop més presència en el voluntariat de Catalunya. Actualment, les voluntàries representen un 65% del col·lectiu, un 5% més que fa cinc anys. També ha incrementat l'edat dels voluntaris. El 2017 la franja d'edat més present era d'entre 60 i 69 anys, mentre que ara és de 65 cap amunt, amb un 25,9%.

La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) i la Plataforma del Voluntariat d'Espanya han enquestat 425 persones voluntàries arreu del territori per conèixer el perfil sociodemogràfic del col·lectiu i les seves motivacions i expectatives en el marc del Dia Internacional del Voluntariat. El president de la FCVS, Ramon Nicolau, qualifica d'un "fenomen positiu" l'increment de la feminització i l'envelliment, però assegura que "cal millorar els indicadors" sobre el voluntariat masculí i menor de 25 anys, que se situen en un 35 i 15%, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, ha augmentat el voluntariat amb estudis universitaris: les persones amb un grau, llicenciatura, diplomatura o postgrau representen un 64,8%, gairebé un 15% més que fa cinc anys. En l'àmbit geogràfic, les entitats destaquen que un 85,5% són de l'estat espanyol i emfatitzen, sobretot, la presència de persones de l'Amèrica del Sud, que representen un 6,8% dels enquestats.

Tipus de voluntariat

Respecte al tipus de voluntariat, l'àmbit social és on amb més freqüència se'n fa (53,2%), però l'educatiu i el comunitari també destaquen, amb un 34,5 i un 20,5%, respectivament. En aquest sentit, l'estudi indica que les tasques desenvolupades més habituals són l'acompanyament de persones i el suport en activitats culturals, esportives i formatives. Les associacions asseguren que les noves tecnologies permeten un voluntariat de model mixt que combina presencialitat i el treball a distància. Tot i això, la modalitat totalment presencial continua sent la més escollida (73,4%).

Cargando
No hay anuncios

Motivacions dels voluntaris

La majoria d'enquestats fan el voluntariat per contribuir en el desenvolupament d'una societat més justa, sostenible i igualitària. Per aconseguir el seu objectiu, però, falta molt per fer i així ho constata la FCVS en el seu manifest. La federació demana "la creació d'espais inclusius" i adequats a "les persones més dèbils" que són colpejades per "les xacres socials". Per això, demanen un suport real de les administracions, que sovint només fan "el copet a l'espatlla".