Voluntari de la vacuna Hipra: “Si no ho fa ningú, la ciència no avançarà”
Lluís Esclassans va rebre la nova solució de la farmacèutica gironina el 9 de desembre passat
GironaL’enòleg Lluís Esclassans va sentir per la ràdio que la farmacèutica Hipra buscava voluntaris per als assajos clínics de la nova vacuna contra el covid que està investigant. Va buscar informació per internet i no s’ho va pensar dues vegades: va trucar a l’Hospital Clínic –que col·labora en la recerca– i es va oferir voluntari. “Si no ho fa ningú, la ciència no avançarà. Hem d’ajudar en tots els esforços que estan fent els científics”, defensa el veí de Vilafranca del Penedès.
Esclassans és un dels 1.075 voluntaris que participen en la fase 2b de l’assaig clínic, l’objectiu del qual és comprovar si la vacuna d’Hipra és efectiva i segura com a dosis de record, després de rebre altres sèrums. “Buscaven persones que haguessin rebut la vacuna de Pzifer i, quan va fer sis mesos de la segona punxada, em van trucar per dir-me que ja podia anar a rebre la nova”. Primer un metge li va fer una revisió i una analítica molt completes i, un cop van tenir els resultats i van veure que tot era correcte, el 9 de desembre li van injectar la nova solució. “Et donen un paper i cada dia has d’apuntar si has notat molèsties. El primer dia vaig tenir una mica de mal de cap i mal al braç, el segon una mica de mal al cap i, a partir del tercer dia, res de res”, diu el vilafranquí, que afegeix que també li van regalar una xocolatina de la Casa Cacau de Jordi Roca com a agraïment.
Al cap d’una setmana de la punxada, els metges li van trucar per saber com estava. Quinze dies després, va tornar a anar de visita al metge per fer-se una altra analítica, un tràmit que haurà de repetir al cap de 6 i 12 mesos d'haver rebut la vacuna experimental. Abans, però, ha hagut de signar tot un conjunt de documents, que detallen en què consisteix la seva participació en l’assaig clínic: quins riscos hi ha i quines visites i proves s’haurà de fer; a més d’especificar que hi ha una assegurança que compensarà qualsevol afectació que pateixi a la seva salut.
Crida a participar en la recerca
L’enòleg assegura que en cap moment ha tingut por ni dubtes. “El primer dia sí que vaig estar pensant a veure com aniria, però de seguida em vaig quedar tranquil, perquè m’ho van explicar molt bé –recorda–. A més, ja s’havia fet la fase 1 i em van dir que no hi havia hagut cap problema; per tant, la fase 2 era més segura i no m’ho vaig pensar ni vaig tenir dubtes”. L’assaig és cec, i això significa que ni els pacients ni els metges saben si ha rebut la vacuna d’Hipra o una tercera dosi de Pzifer.
Pel que fa a la compensació econòmica que rebrà com a voluntari, l’enòleg puntualitza que és “un acte altruista” però que els donaran una quantitat de diners per les despeses de desplaçament per anar a les visites mèdiques. “Cobreixen els costos que et suposa participar en l’estudi perquè ser voluntari no et costi diners, però res més”, diu.
Hipra va començar l'agost del 2020 la primera fase dels assajos clínics, i al novembre va rebre l'autorització per iniciar la fase 2b. Si els resultats ho avalen i la vacuna rep el vistiplau de les autoritats sanitàries, precisament a mitjans d’aquest mes, la farmacèutica té previst començar la fase 3, que implicarà un nombre més elevat de voluntaris: 3.000 persones.
Després de la seva experiència, Esclassans anima tothom a apuntar-s’hi: “Tant les infermeres com els metges són gent encantadora i t’ho posen molt fàcil, perquè són conscients que treballem i intenten anar de pressa i no fer-te esperar. Recomano a tothom participar-hi, perquè si no ajudem els científics no sortirem mai de la pandèmia”, reitera convençut.