Una multitud es manifesta pels refugiats a Barcelona

La protesta convocada per 'Casa nostra, casa vostra' omple la Via Laietana amb el lema "Prou excuses, acollim ara!"

La Via Laietana de Barcelona plena de manifestants sota el lema 'Volem acollir'
Laia Vicens
18/02/2017
3 min

BarcelonaMés de 160.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat aquesta tarda a Barcelona en la marxa pels refugiats convocada per la campanya 'Casa nostra, casa vostra'. Els organitzadors eleven la xifra a més de 300.000 manifestants. La comitiva ha arrencat a les 16.00 h de la plaça d'Urquinaona. Prop de 70.000 persones han signat el manifest i fins a 1.200 entitats s'han adherit a la manifestació, que ha comptat amb una nodrida representació institucional, política, cultural i de la societat civil catalana.

Els participants han demanat la lliure circulació de persones, amb una petició dirigida a tres bandes: en primer lloc, als estats europeus, a qui consideren responsables directes de les morts al Mediterrani; en segon lloc, a l'Estat, perquè compleixi els compromisos que va adquirir en matèria d'acollida –ha acollit només un 6% dels refugiats a què es va comprometre–; i, en tercer lloc, a la Generalitat, perquè "deixi de dir que això és un tema de Madrid", segons va dir la portaveu Adriana Cabeceran, perquè hi ha marge per fer coses.

La gran afluència de persones ha fet que la capçalera s'hagi desbordat, i a l'hora de començar la manifestació la gent ja s'estenia pels carrers del voltant de la plaça d'Urquinaona, on començava la concentració, com la ronda de Sant Pere, el carrer de Jonqueres o de Pau Claris. La marxa ha anat des de la Via Laietana fins al Port Vell i ha enfilat el carrer del Doctor Aiguader, fins al Parc de la Barceloneta. La capçalera ha arribat a davant del mar Mediterrani, on l'any passat van morir 5.000 persones.

La immensa onada blava pels carrers de Barcelona estava formada per gent de totes les edats, famílies amb nens i avis. Tots els partits catalans menys el PP han donat suport a la manifestació i hi han enviat representants. També hi han sigut presents molts sindicats i ONG.

La pancarta de capçalera, amb el lema "Prou excuses. Acollim ara!", ha aplegat refugiats i migrants de diferents orígens i voluntaris que han participat en la campanya. A continuació se s'han situat diversos blocs amb les entitats que treballen en temes d'immigració i refugi (amb una segona capçalera on es llegirà "No més morts. Obrim fronteres!"). Després han avançat la resta d'organitzacions (amb lema "Prou hipocresia. No a la llei d'estrangeria!"). Al final hi ha els representants polítics i institucionals. Hi han anat els consellers de la Generalitat Neus Munté, Dolors Bassa, Raül Romeva, Antoni Comín, Meritxell Borràs i Meritxell Serret, i també el secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós.

Al final de la manifestació, ja a la Barceloneta, els organitzadors han assegurat que és la mobilització en favor dels refugiats més gran a Europa. Des de 'Casa nostra, casa vostra', Ruben Wagensberg ha instat els ajuntaments, la Generalitat i les entitats a fer un gran "pacte social" i un "front comú" en favor dels immigrants amb un triple objectiu: combatre "l'ombra del racisme i la xenofòbia", millorar les condicions dels immigrants que ja viuen a Catalunya i "desbloquejar la situació" de molts refugiats que volen arribar al país.

La manifestació suposa la culminació de la campanya 'Casa nostra, casa vostra', sorgida de la societat civil i cultural, que va arrancar amb un manifest a favor de l'acollida de refugiats. Diverses personalitats van signar-lo aleshores, com l'entrenador de futbol Pep Guardiola, la directora de cinema Isabel Coixet, l'esportista Kilian Jornet o la cuinera Ada Parellada. També el van subscriure els sindicats UGT i CCOO, o entitats com la PAH, Òmnium Cultural, Stop Mare Mortum, a més d'escoles, empreses i col·legis professionals.

stats