En directe
Erupció a La Palma
23/09/2021

L'erupció del volcà a La Palma, en directe (dimecres 22 de setembre)

22/09/2021

23 Sep 2021
Consulta aquí el directe del dijous, 23 de setembre

L'erupció del volcà a La Palma, en directe

Pau Esparch

L'Aemet preveu que caigui pluja àcida a diverses illes

L'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu que el núvol generat pel fum del volcà de La Palma arribi aquest dijous a Tenerife, El Hierro i La Gomera i treballa amb la possibilitat que caigui pluja àcida en alguns punts d'aquestes tres illes. Segons les estimacions del sistema europeu de satèl·lits Copernicus, el diòxid de sofre arribarà a cobrir divendres bona part de la Península, gairebé tot el Marroc i Tunísia, així com les costes mediterrànies de França, Itàlia i Algèria. Ara bé, precisa que el fenomen tindrà "repercussions molt reduïdes" en la qualitat de l'aire i en la salut de les persones. L'explicació és que la majoria de les partícules de diòxid de sofre es troben en capes molt superiors de l'atmosfera.

Els experts preveuen un efecte "molt reduït" del diòxid de sofre sobre la qualitat de l'aire

El diòxid de sofre que desprèn l'erupció del volcà de La Palma tindrà un efecte "molt reduït" sobre les condicions meteorològiques i la qualitat de l'aire de la zona, segons ha explicat el científic Mark Parrington, al capdavant del sistema d'observació terrestre europeu Copernicus. L'explicació és que la majoria de les partícules són en capes molt superiors de l'atmosfera. Això també fa que només es percebi una "lleu boirina" al cel, ha explicat.

El govern canari comprarà 73 habitatges buits per als veïns que han perdut la casa per l'erupció

El vicepresident i conseller d'Hisenda canari, Román Rodríguez, ha assegurat que el govern comprarà 73 habitatges de la Palma i n'habilitarà uns altres de prefabricats per ajudar els veïns que han perdut la casa per l'erupció del volcà. De moment l'executiu canari s'ha compromès a posar a la seva disposició dues promocions d'habitatges privats que actualment estan buits. Mentre no arriba la solució definitiva es recol·locarà els afectats en hotels i apartaments. Rodríguez també ha explicat que el govern canari demanarà ajuda a Europa per poder arreglar com més aviat millor les infraestructures malmeses per l'erupció, com ara escoles, centres de salut, carreteres i conduccions d'aigua. "Però ara la prioritat és la resposta habitacional a les persones desplaçades", ha insistit.

La lava avança a una velocitat de 4 metres per hora

La lava del volcà de La Palma avança a una velocitat de 4 metres per hora i durant la nit passada només va recórrer quinze metres, segons la informació que ha donat el govern canari després de l'última reunió del comitè d'emergències. La superfície afectada és d'unes 140 hectàrees. El volcà continua actiu, però la progressió és molt lenta a causa de l'augment de la viscositat de la lava i del fet que va omplint els forats naturals del terreny mentre avança. Els models matemàtics que té el govern indiquen que continuarà avançant però ja no es pot assegurar que arribi al mar.

La Palma diu que ja té menjar i roba per als desallotjats però que “falten diners”

El director tècnic del pla d’emergències per risc volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Marcuende, ha assegurat que ja tenen menjar i roba per repartir entre els més de 5.000 desallotjats per l’erupció del volcà de l’illa de La Palma. Segons Marcuende, el problema és que moltes carreteres estan tallades per la lava i per això triguen més a arribar a tothom. En canvi, ha dit que “falten diners” per reconstruir la destrossa que està causant l’erupció.

Els científics avisen que el volcà de La Palma pot tenir nous episodis explosius

El director tècnic del pla d’emergències per risc volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Marcuende, ha avisat que el volcà de l’illa de La Palma pot tenir nous episodis explosius després que aquesta nit se n’hagin viscut diversos. Malgrat això, la deformació a la zona de l’erupció no ha crescut: es manté en els 28 centímetres. Segons Marcuende, el fenomen està en “una minizona d’estabilitat” que no se sap “fins quan es prolongarà”. Pel que fa a les emissions de diòxid de sofre, ha dit que “no hi ha perill per a la salut humana”, tot i que ha demanat no acostar-se a la zona de l’erupció perquè el gas pot afectar els ulls i els pulmons. Marcuende ha explicat que el volcà té nou boques, quatre de les quals actives, d’una única fissura, tot i que al principi s’havia parlat de dues.

Els científics no tenen clar que la lava del volcà de La Palma arribi al mar

El director tècnic del pla d’emergències per risc volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Marcuende, ha explicat que la lava del volcà de l’illa de La Palma continuarà avançant “però sense la seguretat de si arribarà al mar”. Segons Marcuende, els científics no tenen clar fins on pot desplaçar-se, que cada cop va més lenta perquè omple forats del terreny.

Els afectats pel volcà de La Palma viuen amb “angoixa i dolor” l’erupció

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha desmentit que s’hagin desallotjat més persones: la xifra es manté en més de 5.000. Torres ha explicat que molts evacuats viuen en habitatges de familiars i amics, i la resta estan a l’allotjament de campanya que s’ha muntat. Són persones que, segons el president, es derivaran a nous espais habilitats. El president ha dit que els afectats pel volcà de l’illa de La Palma, sobretot els que viuen a Todoque –on està entrant la lava–, viuen “amb angoixa i dolor” el fet de perdre tot el que engoleix l’erupció. “No hi ha consol”, ha lamentat Torres, que ha apuntat que no saben fins on arribarà la lava.

La lava avança a 12 metres per hora però “és impossible” aturar-la amb barricades

El president de les Canàries, Ángel Víctor Torres, ha explicat que la lava ha avançat a 12 metres per hora les últimes hores però que, tot i haver-se “alentit”, continua “el seu camí inexorable”. Torres ha volgut dir que “és impossible, per més bona voluntat”, aturar la lava amb barricades i ha advertit que intentar fer-ho “pot ser un risc per a les persones”.

22 Sep 2021

La lava del volcà de La Palma va més lenta però "és impossible" de desviar

“No hi ha possibilitat d’aturar” la lava del volcà de La Palma a Todoque

El president del cabildo insular de La Palma, Mariano Hernández Zapata, ha assegurat que “no hi ha possibilitat d’aturar” la lava, que avança a poc a poc per Todoque, un poble de 1.200 habitants. "Avança amb lentitud, però inexorablement. No hi ha possibilitat de parar-ho. És una situació en què podem fer poc o gens", ha afegit Hernández. En les últimes hores s’estan fent desplaçaments ràpids dels veïns de Todoque a casa per recollir les seves pertinences, perquè aquest ritme lent de la lava els ha donat un marge de temps per fer-ho.

Les Canàries i la Garrotxa, les dues úniques àrees volcàniques que es consideren actives a Espanya

Espanya compta amb dues àrees volcàniques considerades actives –aquelles on s'han produït erupcions en els últims 10.000 anys–, que són les illes Canàries i la comarca de la Garrotxa. Actualment les Canàries són l'única zona de risc volcànic elevat i les illes de La Palma, Tenerife i El Hierro les de més activitat, segons l'Institut Geogràfic Nacional (IGN). A les Canàries s'han produït totes les erupcions volcàniques dels últims segles a Espanya, set de les quals a La Palma.

Els veïns de Todoque podran recollir les seves pertinences fins a les 19 hores

Segons informa el cabildo de La Palma, els veïns de Todoque, una de les poblacions afectades pel volcà, podran recollir les seves pertinences fins a les 19 hores. La llengua de lava avança lentament pels carrers de la població i arrasa tot el que troba al seu pas.

Els bombers intenten canalitzar la lava per salvar Todoque

Els bombers que s'han desplaçat a l'illa de La Palma van començar ahir a la nit una operació desesperada: intentar canalitzar una colada de lava cap a un barranc per salvar el poble de Todoque. L'estratègia és arriscada. Requereix refredar els flancs de la colada perquè el moviment es concentri al davant i intentar guiar-la cap a un barranc pròxim a l'església.

Escrivá diu que el govern espanyol estudia situacions específiques en els ERTO associats a l'erupció de volcà de La Palma

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha indicat que el govern espanyol estudia situacions específiques en els ERTO associats a l'erupció de volcà de La Palma. "Si realment hi hagués una situació de limitació a l'activitat turística, estem valorant, més enllà del que és una declaració de zona catastròfica, alguna possible clàusula sobre el sector turístic canari", ha dit a Els matins de TV3.

Els experts calculen que el volcà podria seguir expulsant lava fins al novembre

Segons les últimes estimacions, els experts calculen que la situació del volcà de La Palma s'allargarà una mitjana de 55 dies, cosa que fa preveure que podria seguir expulsant lava com a mínim fins al novembre, informa Efe. La dada l'han obtingut analitzant les erupcions històriques que hi ha hagut a l'illa de la Palma des de l'última, que va tenir lloc al Teneguía el 1971 i va durar 24 dies, fins a la més llarga, a Tehuya, l'any 1585, que es va allargar durant 84 dies.

22 Sep 2021

La lava de La Palma, a punt d'engolir un poble de 1.000 habitants

L'erupció volcànica a La Palma ha emès a l'atmosfera 6.140 i 11.500 tones diàries de diòxid de sofre

L'erupció volcànica a La Palma ha emès a l'atmosfera entre 6.140 i 11.500 tones diàries de diòxid de sofre (SO2), segons la mesura duta a terme per l'Institut Vulcanològic de les Canàries. D'acord amb aquestes dades, i amb una estimació de vent a 3.000 metres, l'emissió de SO2 durant el tercer dia d'erupció ha estat entre els 2,2 i els 4,2 metres per segon.

Els veïns de Todoque poden anar aquest matí a recollir les seves pertinences

El cabildo de La Palma ha informat que els veïns del barri de Todoque han pogut anar aquest matí, a partir de les 8.45 h, a diversos punts que han habilitat les autoritats per recollir les seves pertinences.