Educació

El TSJC no afecta les PAU: el mateix 5% tria fer-les en castellà

Un text periodístic sobre col·leccionisme i un fragment de 'Luces de bohemia', les opcions a les proves de castellà

BarcelonaEls 40.000 alumnes que han estudiat els dos anys de batxillerat en plena pandèmia ja han començat les proves d'accés a la universitat (PAU). I no només marcats per les mesures de seguretat –de nou, mascaretes i distància a l'hora de fer els exàmens–, sinó també en plena polèmica per la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè, quan faltaven menys de 24 hores per a les proves, va ordenar a la Generalitat donar el mateix tracte al castellà i a l'aranès a les PAU. El Govern ha anunciat que recorrerà la decisió del TSJC.

A les portes de les aules de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, un cartell en les tres llengües recorda als estudiants que tenen a la seva disposició "exàmens en les diferents llengües cooficials de Catalunya". De fet, ahir la conselleria d'Universitats va assegurar que l'única concessió per encaixar la resolució judicial seria “reforçar la comunicació” per informar-ne els estudiants, però va garantir que, d’entrada i per defecte, s'entregarien les proves en català, en compliment de la norma que estableix que és “la llengua vehicular i pròpia” de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Ara bé, després del reguitzell de normes –com enganxar les etiquetes, que està prohibit sortir de l'aula mentre duri l'examen i altres nimietats–, la professora ha deixat anar als 22 estudiants de l'aula: "Qui de vosaltres vol els exàmens en castellà?" S'han aixecat cinc mans. En total, de 117 alumnes que fan les PAU al tribunal 37 de la UB, 16 han demanat poder tenir els enunciats dels exàmens en castellà. Això és un 13%, un percentatge lleugerament superior al 5% que ha registrat la conselleria d'Universitats en total i que és molt semblant al de les convocatòries anteriors. En canvi, a la UAB amb prou feines l'1% dels alumnes han demanat els enunciats en castellà: segons el rector, només 67 dels més de 5.000 estudiants que s'hi han examinat han triat el castellà.

Cargando
No hay anuncios

El Síndic de Greuges s'ha volgut pronunciar sobre la polèmica lamentant que la justícia "torni a qüestionar la immersió lingüística". En un comunicat, també ha assegurat que el marc normatiu "empara plenament" repartir a l'inici els exàmens en català.

Examen "fàcil" de castellà

Precisament les PAU marcades per la guerra lingüística als jutjats han començat amb l'examen de castellà. En general hi ha hagut exclamacions d'alegria al sortir-ne després d'un examen "assequible" que ha anat força bé als estudiants. La majoria han escollit l'opció B, que inclou un text de Carme Riera a La Vanguardia sobre col·leccionisme i escriure un petit text sobre els avantatges i els inconvenients de col·leccionar objectes. En aquesta opció també hi ha qüestions sobre Luces de bohemia. "Les preguntes sobre el llibre de Ramón María del Valle-Inclán eren més fàcils a l'opció B", comentaven el Max i l'Àlex, de l'Escola Betània Patmos de Barcelona. Les seves companyes de classe, la Júlia i la Laia, també han triat el mateix text, fugint de les figures retòriques i els sinònims que s'havien de respondre a l'opció A a partir d'un fragment de Luces de bohemia. En aquesta opció també hi han entrat preguntes sobre Nada, de Carmen Laforet, i fer un escrit sobre si existeix la llibertat periodística.

Cargando
No hay anuncios

Els estudiants s'havien assabentat de la decisió del TSJC, però realment no els ha suposat cap trasbals i en general apuntaven que els semblava bé poder escollir la llengua dels enunciats. I malgrat que la immensa majoria han triat el català a l'hora de fer l'examen, una altra cosa ben diferent és què passa més enllà de les parets de l'aula: a l'hora de comentar els resultats entre ells, molts utilitzen el castellà. "He puesto 'pleonasmo', ¡vamos!", celebrava un alumne amb els seus amics quan ha vist que havia encertat una de les respostes.

En general, una prova fàcil per començar una setmana d'exàmens decisiva. Aquest dimecres al matí serà el torn de les proves de català.