Societat14/02/2012

Unes 14.000 nenes que viuen a l'Estat corren risc de patir una mutilació genital

La UAB crea una fundació per prevenir aquest pràctica

Acn
i Acn

BarcelonaLa nova fundació Wassu ha explicat aquest dimarts que hi ha unes 14.000 nenes nascudes a l'Estat en famílies procedents de països on es pràctica la mutilació genital femenina, fet que, les fa vulnerables a aquesta pràctica. Per això, des de la nova Fundació volen promoure la prevenció com un dels eixos centrals del seu programa. La Fundació també permetrà aportar més recursos a l'Observatori d'Investigació de Noves Estratègies per a la Prevenció de les Mutilacions, creat per l'antropòloga de la UAB, Adriana Kaplan. "L'important és conèixer les raons que sustenten la pràctica i poder desmuntar-les aportant arguments que els desmuntin les seves creences", ha explicat l'antropòloga. L'antropòloga de la UAB, Adriana Kaplan, dirigirà des d'aquest dimarts la nova Fundació Wassu, una institució per a l'atenció i la prevenció de la mutilació genital femenina des de la recerca i la transferència de coneixement. El 2008 va crear l'Observatori Transnacional d'Investigació Aplicada a Noves Estratègies per a la Prevenció de les Mutilacions Genitals Femenines, amb seu a Espanya i Gàmbia.

Formació als metges

Aquests anys, el projecte de l'Observatori s'ha centrat en la investigació aplicada i la transferència d'informació en cascada. Això és, que a partir d'estudis clínics i investigacions, arriben a entendre la realitat d'aquests països que promouen la mutilació genital femenina i ofereixen formació als professionals de la salut que "acaben sent capaços de fer un treball preventiu i de poder atendre a dones que ja pateixen la mutilació". L'objectiu és reduir aquesta pràctica.

Cargando
No hay anuncios

Des de la Fundació esperen aportar més recursos per afrontar nous desafiaments vinculats al projecte tant a l'Àfrica com a Europa. Fins ara, el seu model ha estat aplicat a Gàmbia i Espanya, però amb l'ajuda de la Fundació esperen poder estendre el seu programa a altres països d'Àfrica i d'Europa. "Ens permetrà créixer i poder exportar aquesta metodologia, que és sostenible, ja que, no necessites professionals perquè aquests ja es troben en el sistema públic i també ens permetrà exportar aquesta formació a altres països d'Europa", ha explicat Adriana Kaplan.

Gàmbia

Cargando
No hay anuncios

El programa de l'Observatori va començar a aplicar-se a Gàmbia, ja que, a l'Estat el col·lectiu de dones procedents d'aquest país són les que presenten un índex de fertilitat més alt. Adriana Kaplan ha explicat que Gàmbia és un dels països que presenta la prevalença més alta en mutilacions, un 78%. Segons els seus estudis clínics, una de cada tres dones mutilades presenta complicacions i una de cada quatre que han estat mutilades tenen més possibilitats de patir problemes durant el part. "Allà, el 48% dels professionals de la salut està a favor de la mutilació, tu no pots formar a professionals que estiguin a favor, per això, és important conèixer els motius de la pràctica per poder desconstruir-la", ha explicat l'antropòloga.

Per últim, Adriana Kaplan, ha criticat el protocol que tenen els Mossos d'Esquadra per a la mutilació genital femenina. Ha dit que es tracta d'un bon protocol però que "no s'aplica bé", ha explicat que "qui fa prevenció no pot ser la policia, moltes famílies no avisen al pediatra o treuen a la filla del país per evitar la intervenció dels mossos, la prevenció l'ha de fer el professional més pròxim, en aquest cas, professors o metges".