Els virus respiratoris ja conviuen amb el covid, però la grip encara no fa forat

L'atenció primària fa ara més proves a malalts amb símptomes gripals

BarcelonaA tothom que es visita en un centre d’atenció primària (CAP) amb mal de cap, febre, mocs i tos se li fa una prova per confirmar o descartar si és un dels milers de casos de covid que es detecten cada setmana a Catalunya. I tot i que setmanalment els ambulatoris fan més de 31.000 consultes per símptomes compatibles amb el SARS-CoV-2, només el 6% dels tests revelen una infecció activa per aquest patogen. En molts altres casos els causants són el metapneumovirus, el rinovirus o el virus de la influença, que provoquen els anomenats genèricament com a quadres gripals. En el cas dels infants, el virus respiratori sincitial (VRS), que provoca la bronquiolitis, fa setmanes que circula i compleix amb el calendari –els grans pics s'esperen entre els mesos de novembre i març.

“A la primària comencem a veure un augment de positius de covid que, de moment, no ens resulta alarmant, sobretot perquè ja ho preveiem veient el que passa a la resta d’Europa”, explica el vicepresident de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), Jordi Mestres, que també atribueix el repunt al fet que gairebé no hi hagi restriccions vigents al país que puguin frenar la transmissió del virus. I aquesta menor vigilància davant del covid també ha fet repuntar altres malalties d’origen viral que es transmeten de manera similar i que comencen a augmentar l’activitat als CAP una mica abans de l’esperat. “Això augmenta la nostra càrrega de treball, perquè assumim que tots els pacients que arriben tenen covid però ho hem de confirmar i fem moltes més proves. Veurem com ens trasbalsa, tot això”, adverteix Mestres. 

Cargando
No hay anuncios

L’última setmana, a Catalunya, s’han fet 56.788 proves d’antígens, un 27% més que la setmana anterior, i 111.094 PCR, un 22% més, però els positius de covid només han augmentat un 0,90%. Els virus respiratoris han tornat a les consultes comunitàries després de vint mesos de desaparició forçada pel covid. No obstant això, encara no impacten de manera generalitzada en els hospitals. Tampoc ho fa la grip, la incidència de la qual encara es manté a nivells molt baixos. De fet, els experts consultats no esperen que l’epidèmia de la grip pugui esclatar fins a mitjans de desembre, quan faci més fred. 

Cargando
No hay anuncios

El cap de secció del servei de malalties infeccioses de l’Hospital del Mar, Robert Güerri, admetia dilluns “preocupació” pel fet que l’augment de casos de covid coincidís amb la temporada de la grip, adduint que seria un escenari dolent pels hospitals en termes d'ingressos i mortalitat. El director de pediatria de l’Hospital Trias i Pujol de Badalona, Carlos Rodrigo, que és expert en malalties infeccioses i en immunologia clínica i membre de diversos comitès assessors de la Generalitat, creu que on pot haver “moments complicats” és a la primària, que haurà de destinar molt de temps a fer cribatges per descartar que els malalts són de covid, i a les urgències hospitalàries, com és habitual. 

Més pessimista és el president del Col·legi de Metges de Barcelona i del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós, que creu que la coincidència de diverses infeccions respiratòries aquest hivern és "amenaçadora". "La previsió és que tornaran a tensionar els centres i, probablement, a retardar actuacions programades", ha advertit en una piulada a Twitter.

Cargando
No hay anuncios

Fins a l'eclosió de la pandèmia, no es feien proves de manera protocol·lària a totes les persones que arribaven a un centre sanitari per saber quin virus hi havia darrere dels seus símptomes. En adults es donava per fet que patien grip o un quadre gripal, entès com el conjunt de virus que causen símptomes similars. Rodrigo recorda a l’ARA que històricament la tardor i l’hivern són les èpoques de més impacte dels virus respiratoris i argumenta que la possible convivència no hauria de suposar un trasbals per als serveis sanitaris si la població manté la precaució. “Tots es transmeten de manera similar i, si la gent es protegeix contra el covid, també es protegirà contra la resta de virus”, resumeix.