Violència masclista

El Suprem confirma que un "petó robat" és una agressió sexual

El tribunal conclou que el petó sense consentiment d'un policia a una detinguda a Sevilla va ser delicte

Laia Galià
2 min
Façana del Tribunal Suprem a Madrid.

BarcelonaEl Tribunal Suprem ha confirmat la condemna d’un any i nou mesos de presó per a un agent de la Policia Nacional que va fer un petó sense consentiment a una detinguda als calabossos de Sevilla. En una sentència d’aquest dimarts, el tribunal constata que "un petó robat i, per tant, sense consentiment exprés o tàcit integra una agressió sexual", l’equivalent al que en aquell moment, abans de la llei del Només sí és sí era un abús sexual. Una resolució que suposa un precedent per a altres denúncies per agressió sexual arran d'un petó no consentit, com la de la futbolista Jennifer Hermoso a l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF) Luis Rubiales.

En el cas que resol aquesta sentència, l'agent va petonejar la dona, a més, aprofitant-se d’una situació en què ell vigilava les cel·les i ella estava detinguda, una condició que la feia especialment vulnerable i la va fer "sentir-se més víctima", segons constaten els magistrats al validar la condemna que l’Audiència de Sevilla va imposar al policia i que ell va recórrer. L’agent va intentar "guanyar-se la confiança de la noia i buscar certa intimitat": la va afalagar, es va preocupar per com estava i es va interessar per la seva vida personal. Fins i tot li va preguntar, amb un missatge escrit, "si podria abraçar-la". Ella s’hi va negar, però, tot i això, el policia li va fer un petó a la galta i en va intentar un altre als llavis. Per això els jutges remarquen que no només no hi havia cap consentiment explícit ni tàcit sinó tot el contrari, i que l’agent va insistir, se li va apropar i li va fer un petó. La sentència considera un agreujant l’abús de superioritat que suposava el rol del policia davant la detinguda, i com a atenuant que l’agent havia begut alcohol aquella tarda i tenia les seves facultats "disminuïdes lleument".

No cal un ‘no'

Els magistrats avisen que "no es pot entendre que existeixi un dret de qualsevol persona a apropar-se a una altra i fer-li un petó". Incideixen en el fet que un petó és un acte "íntim i personal" i que "no hi cap un contacte corporal no consentit sota cap pretext si no hi ha consentiment". També recorden que no cal un no explícit davant d’un intent de petó, sinó al contrari: perquè no hi hagi delicte, cal que hi hagi consentiment. També conclouen que els casos de "petons robats" sense consentiment suposen un delicte d’agressió sexual equivalent als antics abusos. Veuen "evident que el contacte fugaç d’un petó no consentit suposa una invasió corporal" amb una "indubtable connotació sexual".

stats