Radiografia de la violència a la parella: gairebé cinc milions de dones amenaçades, colpejades i violades a l'Estat

Una enquesta europea indica que les agressions psicològiques són les de més prevalença i alerta que les generacions més grans tendeixen a normalitzar la violència

3 min
Manifestació contra la violència masclista.

BarcelonaGairebé 3 de cada 10 dones (28,7%) entre 16 i 74 anys que han tingut parella han patit violència masclista a Espanya. La incidència és encara més gran entre les de la franja més jove, les menors de 30 anys, en què s'arriba a 4 de cada 10. Són dades de la primera Enquesta Europea de Violència de Gènere, que xifra en 4.806.054 les dones que diuen haver estat víctimes de violència de gènere, que fa referència a aquella que exerceixen la parella o l'exparella i que s'emmarca dins la llei del 2004. Dels tres tipus de violència, la psicològica és la que té més prevalença, tot i que en la majoria dels casos a les agressions físiques i sexuals hi ha pressions psicològiques associades.

Coordinat per Eurostat i seguint per primer cop el Sistema Estadístic Europeu, el treball ha entrevistat 6.465 dones a tot l'Estat de diverses edats, per confirmar que com més joves més consciència i coneixement es té sobre què és violència masclista i la manera d'identificar-la. Així, entre la franja de 18 a 29 anys, un 38,4% de dones amb parella han patit violència, un percentatge que disminueix al 35% en la franja de 30 a 44 anys i al 24,3% entre les de 45-64 anys. Finalment, entre les de 65 a 74 anys cau fins al 19%. Com que en aquesta enquesta es pregunta sobre la violència percebuda i no real, els investigadors matisen que és important entendre que les diverses generacions no s'han socialitzat de la mateixa manera i que, entre les més grans, cal subratllar que s'han criat en una època en què les agressions de la parella estaven normalitzades.

Violència psicològica

Pel que fa al tipus de violència, l'estudi assenyala que la psicològica és la més comuna: concretament, el 27,8% de les dones (4.466.050) n'han patit en alguna ocasió. Segons el ministeri d'Igualtat, l'organisme encarregat de fer les enquestes a Espanya, això s'explica perquè la violència física o sexual contra les dones no apareix d'un dia per l'altre, sinó que els agressors segueixen un patró molt marcat i comencen per intimidacions, que van minant l'amor propi de la víctima fins que cau la primera bufetada i augmenta la intensitat i la freqüència de la violència.

La violència psicològica s'expressa en humiliacions i insults davant de terceres persones (un 20% de les dones), acusacions d'haver estat infidels sense raó (17%), col·locant-li d'amagat un dispositiu GPS per tenir controlats tots els moviments (12%) o la prohibició de trobar-se amb amistats o practicar alguna afició o esport (11%), i amb menys incidència, impedint-li que visiti la família o prenent-li el DNI, com una altra mesura de control. L'estudi inclou la violència econòmica dins la psicològica i xifra que el 7% de les enquestades diuen que li han controlat en excés les despeses o, fins i tot, els han impedit treballar.

Violència física

L'enquesta assenyala que el 12% de les dones han tingut algun episodi de violència física, cosa que equival a 2.120.513 dones. En un 9% dels casos expliquen que la seva parella els ha empès per fer-los caure o els ha estirat els cabells, i un 7% han rebut cops de peu o bufetades o han estat agredides amb un objecte contundent "per fer-los mal o fer-los por". A un 2% les han intentat escanyar i fins i tot l'estudi reflecteix amenaces amb cremar-les amb àcid. En el marc europeu, s'inclouen les amenaces com a violència física. En aquest sentit, un 8% diu que la seva parella les ha amenaçat.

Violència sexual

En l'última categoria, la de la violència sexual, Igualtat adverteix la baixa percepció que encara tenen les dones, que a causa de "la cultura de la violació i els mites" l'associen en "exclusiva a les agressions sexuals més extremes, com la violació a través de l'ús de força". Les xifres de l'enquesta apunten que aquesta mena d'agressions les pateixen el 6,7% de les dones (1.125.849, per ser exactes). D'aquestes, el 4,3% asseguren haver patit coercions i xantatges de la parella per mantenir relacions sexuals i hi han accedit per evitar "que passés alguna cosa" i a un 3,3% les han lligat o amenaçat per tenir sexe sense voler. En definitiva, totes les categories que recull l'enquesta en aquesta part responen a violacions i també hi posa xifres: 968.201 dones han estat violades per la parella o exparella, un 5,8%.

L'estudi també interroga sobre la violència sexual patida a la infància, exercida en un 95% per homes coneguts de l'entorn de la víctima. Un 6,8% (1.222.407 dones) declara haver-ne patit abans de fer els 15 anys, ja sigui per tocaments a pits i genitals o per ser forçades a fer-ne als agressors. Gairebé el 10% era menor de 6 anys quan es va produir la primera agressió, un 44% tenia entre 6 i 10 anys i un 42% entre 11 i 15 anys.

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

Telèfons 24 hores contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

Emergències

Mossos d’Esquadra

900 900 120 / 016

112

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores

contra les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

Telèfons 24 hores contra

les violències masclistes

(gratuïts i confidencials)

Generalitat de Catalunya

900 900 120 / 016

Emergències

112

Mossos d’Esquadra

601 00 11 22

(WhatsApp)

stats